Razvod: Nader i Simin

(Preusmjereno sa stranice Džodái-je Náder az Simin)

Razvod: Nader i Simin ili Nader i Simin se rastaju (perz. جدایی نادر از سیمین; Džodaji-je Nader az Simin), iranski dramski film iz 2011. godine u režiji i produkciji Asgara Farhadija s Lejlom Hatami, Pejmanom Maodijem, Šahabom Huseinijem, Sareh Bajat i režiserovom kćeri Sarinom Farhadi u glavnim ulogama. Radnja filma usredotočena je na bračni par iranske srednje klase odnosno složene obiteljske i društvene odnose koji počinju njihovom svađom oko mogućnosti selibe van zemlje, pokretanjem parnice za rastava braka i privremenim razdvajanjem Simin od Nadera, a kulminiraju nesretnim događajima u koje su upleteni Naderov bolesni otac, kćer i mlada njegovateljica sa svojom obitelji.

(fa) جدایی نادر از سیمین
Džodaji-je Nader az Simin
Poster filma
Žanrdrama
RežijaAsgar Farhadi
ProducentAsgar Farhadi
ScenarioAsgar Farhadi
UlogeLejla Hatami
Pejman Moadi
Šahab Huseini
Sareh Bajat
Sarina Farhadi
MuzikaSatar Oraki
FotografijaMahmud Kalari
MontažaHajedeh Safijari
DistribucijaFilmIran (Iran)
Sony Pictures Classics (SAD)
Artificial Eye (UK)
Continental Film (Hrvatska)
Memento Films (svijet)
Datum(i) premijere
15. 2. 2011 (2011-02-15) (Berlin)
16. 3. 2011 (2011-03-16) (Iran)
Trajanje123 min.
Zemlja Iran
Jezikperzijski
Budžet500.000 USD
Bruto prihod1,716.752 USD (Iran)
10,816.752 USD (svijet)[1]
Web stranicahttp://www.sonyclassics.com/aseparation/
(fa) جدایی نادر از سیمین
Džodaji-je Nader az Simin
na Internet Movie Database

Apolitički scenarij, dinamičnost radnje i izbjegavanje klasične crno-bijele podjele likova na protagoniste i antagoniste drami je dala notu univerzalnosti koja je osvojila domaće i zapadnjačke filmske kritičare. Prema filmskim portalima Rotten Tomatoes i Metacritic, film je prema pozitivnom prijemu kritičara pozicioniran na prvom mjestu u 2011. godini. Osvajač je više desetaka međunarodnih nagrada među kojima su i Zlatni medjved za najbolji film odnosno Srebrni medvjed za najboljeg glumca i glumicu na Berlinskom filmskom festivalu[2], Zlatni globus za najbolji film na stranom jeziku[3], te Zlatna arena za najbolji film u međunarodnoj natjecateljskoj konkurenciji na Festivalu igranog filma u Puli[4]. Film je također osvojio i prestižnu nagradu Oscar (Academy Award) u konkurenciji za najbolji film na stranom jeziku[5], a bio je nominiran i za najbolji originalni scenarij[6].

Radnja uredi

Nader i Simin u braku su četrnaest godina i imaju 11-godišnju kćer Termeh, a žive u Teheranu kao tipična iranska obitelj više srednje klase. Bračni problemi pojavljuju se nakon što Simin izrazi želju da se odsele iz Irana kako bi kćeri pružili bolje uvjete, dok Nader odlučno odbija takvu pomisao jer važnijom smatra skrb za svog nemoćnog oca koji boluje od Alzheimerove bolesti. Kao odgovor na Naderovo protivljenje selidbi, Simin na sudu traži rastavu braka.

Obiteljski sudac prosudi da njihovi bračni problemi nisu dovoljno teški za pokretanje rastave pa odbije Siminin zahtjev, a ona potom napušta muža i kćer te se seli k svojim roditeljima. Nader je u međuvremenu prezaposlen u banci da bi sam skrbio za bolesnog oca, pa na temelju ženine preporuke kao njegovateljicu zapošljava Razieh, mladu i religioznu trudnicu iz siromašnog predgrađa. Bez dogovora sa svojim plahim suprugom Hudžatom čija je suglasnost potrebna u skladu s konzervativnom tradicijom, Razieh zbog osobnog financijskog beznađa prihvaća Naderovu ponudu i na posao vodi svoju petogodišnju kćer.

Uhodavajući se u novi posao Razieh već prvi dan shvati da je starac inkontinentan pa zove nekog da se raspita je li njegovo čišćenje u skladu s religijskim načelima, a nakon što sazna da se to ne smatra grijehom odlučuje zadržati posao. Ipak, Razieh s vremenom počinje nagovarati svog muža da se prijavi za taj posao, pritom skrivajući da ga je sama ranije obavljala. Nader održi razgovor s Hudžatom i zaposli ga, ali već prvog dana vjerovnici strpaju Hudžata u zatvor zbog nagomilanih dugova. Slijedom tih događaja, Razieh se vraća na posao.

Za vrijeme čišćenja Razieh shvaća da je starac izišao iz stana i panično izlazi na ulicu da ga potraži, a potom ga ugleda na sred prometno zagušene ceste. Iako se u filmu ne prikazuje što se točno dogodilo nakon što je Razieh ugledala starca, iz kasnijih scena saznajemo da ju je udario automobil u pokušaju spašavanja starca od sigurne smrti.

Sljedećeg dana Nader i njegova kći ulaze u naizgled prazan stan, prilikom čega Termeh pronalazi djeda kako nesvjesan leži na podu svoje sobe s rukom zavezanom za krevet. Ubrzo u stan ulazi i Razieh pa izbija prepirka s Naderom koji je tjera vani. Nader je optuži za nebrigu i krađu novca iz njegove sobe, neznajući da je novac ranije uzela Simin da isplati tvrtku za preseljenje. Razieh se kasnije vraća u Naderov stan uvjeravajući ga da je nedužna i traži od njega dnevnicu za obavljen posao, a on je bijesan izbacuje iz stana prilikom čega se spotiče niz stepenice i bježi iz zgrade. Hudžatova sestra kasnije zove Simin i obavještava je kako Razieh leži u bolnici i da je pretrpjela spontani pobačaj.

Slučaj uskoro završava na sudu zaduženom za razotkrivanje uzroka spontanog pobačaja odnosno potencijalne Naderove odgovornosti, kojem u slučaju dokazivanja krivnje prijeti kazna od jedne do tri godine zatvora. Nastavak filma uglavnom se vrti oko Naderove sudbine, a on istovremeno tuži Razieh zbog zanemarivanja svog oca. Hudžat se usijane glave u nekoliko navrata pokušava fizički suprostaviti Naderu, upućuje mu prijetnje kao i njegovoj obitelji odnosno učitelju Termeh koji je na sudu svjedočio u Naderovu korist. Nakon što sudac zbog ispada na ročištu udalji Hudžata iz sudnice, Razieh priznaje da je njen muž duboko depresivan i samodestruktivan odnosno da uzima antidepresive zbog tih problema. Nader u razgovoru s Hodžatovom kćerkom otkriva razlog zbog kojeg njena majka nije bila u stanu za vrijeme pogoršanja stanja oboljelog starca tj. da je Razieh bila u posjetu liječniku odnosno da je bila odlučna sakriti taj podatak pred sudom. Nova saznanja nagnala su Nadera u sumnju da iza pobačaja možda stoji nasrtljivi Hudžat.

Termeh na ročištu štiti oca lažnim iskazom, a Simin pokušava sklopiti financijsku nagodbu s Razieh i Hudžatom zbog gubitka nerođenog djeteta. Nader se tom prijedlogu žestoko protivi jer smatra da bi ispata porazumijevala tehničko priznavanje krivnje. Moral svih likova doveden je u pitanje nakon što se otkriva da je Nader pokušao prikriti da mu je poznata trudnoća Rezaieh, odnosno da je ona pokušala zatajiti podatak da ju je dan prije incidenta s Naderom udario automobil prilikom spašavanja njegova oca.

Naposljetku se u Hudžatovoj kući sastaju oba bračna para i njegovi vjerovnici kako bi dogovorili uvjete odštete i povratka dugova. Nader se i dalje dvoumi oko iskaza o tome je li on ili automobil odgovoran za pobačaj, pa prije uplate zatraži od Raizeh da prisegne na Kuran kako je stopostotno uvjerena da je njegovo guranje uzrok pobačaja. Unatoč Hudžatovim poticajima da Razieh to učini, ona odbija u uvjerenju da se radi o velikom grijehu koji može negativno utjecati na njenu kći. Potpuno slomljen, Hudžat poludi i potpuno izbezumljen počne bjesnjeti po kući nakon čega gosti odlaze i novčane transakcije propadaju.

Posljednja scena odvija se ponovo na sudu, a svi likovi odjeveni su u crno što simbolizira smrt u iranskoj kulturi. Rastava Nadera i Simin je službeno usvojena, a sudac od Termeh traži da odluči hoće li živjeti s majkom ili ocem. Ucviljena Termeh kaže da je donijela odluku, ali da prije izricanja odluke traži od suda da udalji njene roditelje iz sudnice. U posljednjem kadru filma Nader i Simin razdvojeni u hodniku tiho čekaju kćer, a film završava bez da se gledatelju otkrije njen izbor.

Glumačke uloge uredi

Filmsko osoblje uredi

  • Asgar Farhadi - režiser, scenarist i producent
  • Mahmud Kalari - snimatelj
  • Satar Oraki - glazba
  • Hajedeh Safijari - montaža
  • Muhamed Reza Delpak - dizajn zvuka
  • Reza Narimizadeh - snimatelj zvuka
  • Mahmud Samakbaši - montaža zvuka

Produkcija uredi

Asgar Farhadi tvrdi kako je na ideju scenarija došao spajajući neka osobna iskustva s apstraktnim slikama koje je zamišljao određeno vrijeme, te da je film „logičan razvoj” od njegovog prethodnog filma O Elly[7]. Scenarij je počeo pisati samo godinu dana prije premijernog prikazivanja, a tijekom nekoliko mjeseci uspio je okupiti renomirani tim glumaca odnosno pronaći sponzore što mu nije predstavljalo problem nakon što se proslavio prethodnim filmom. Državnu potporu nije iskoristio, a od filmskog udruženja APSA primio je 25.000 USD[8].

Premijera uredi

Film je premijerno prikazan 9. 2. 2011. na IXXX. filmskom festivalu Fadžr u iranskom glavnom gradu Teheranu[9]. Šest dana kasnije prikazan je i na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu[10] na kojem je Farhadi s filmom O Elly dvije godine ranije osvojio Srebrnog medvjeda za najboljeg režisera. Distributer filma Nader i Simin se rastaju u Iranu je FilmIran[11], u Sjedinjenim Državama Sony Pictures Classics, a u Hrvatskoj Continental Film[12].

Kritike uredi

Nader i Simin se rastaju jedan je od vječnih remek-djela koji će se gledati još desetljećima.”

Roger Ebert[13]

Film je naišao na izuzetno dobar prijem u svijetu kritike; od 109 prikupljenih recenzija na Rotten Tomatoesu film ima 108 odnosno >99% pozitivnih kritika, uz prosječnu ocijenu 8,8 od 10[14]. Prema Metacriticu i njegovih 38 recenzija film ima 95% pozitivnih ocijena[15] na temelju čega je proglašen najuspješnijem filmom 2011. godine[16].

Top deset ljestvice uredi

Film se pojavio na mnogim top deset ljestvicama raznih kritičara najboljih filmova 2011. godine[17]:

Nagrade i nominacije uredi

Godina Udruženje Nominacija Rezultat
2011. Berlinski filmski festival[20] Zlatni medvjed za najbolji film Pobjednik
Nagrada ekumenskog žirija Pobjednik
Nagrada žirija Berliner Morgenposta Pobjednik
Srebrni medvjed za najboljeg glumca Pobjednik
Srebrni medvjed za najbolju glumicu Pobjednik
Durbanski filmski festival[21] Najbolji film Pobjednik
Najbolji scenarij Pobjednik
Filmski festival Fadžr[22] Nagrada publike za najbolji film Pobjednik
Kristalni simorg za najbolju fotografiju Pobjednik
Kristalni simorg za najboljeg režisera Pobjednik
Kristalni simorg za najbolji scenarij Pobjednik
Kristalni simorg za najbolju montažu zvuka Pobjednik
Počasna diploma za najboljeg sporednog glumca Pobjednik
Počasna diploma za najbolju sporednu glumicu Pobjednik
Pulski filmski festival[4][23] Zlatna arena za najbolji međunarodni film Pobjednik
Sydneyjski filmski festival[24] Najbolji film Pobjednik
Erevanski filmski festival[25] Velika nagrada (Zlatna marelica) za najbolji film Pobjednik
Amsterdamski filmski festival[26] Nagrada publike za najbolji film Pobjednik
Sankt Petersburški filmski festival "KinoForum"[27] Velika nagrada za najbolji film Pobjednik
Melbournški filmski festival[28] Najpopularniji film Pobjednik
Iranska filmska nagrada[29] Najbolji film Pobjednik
Najbolji režiser Pobjednik
Najbolji originalni scenarij Pobjednik
Najbolji sporedni glumac Pobjednik
San Sebastianski filmski festival[30] Nagrada drugog gledišta Pobjednik
Fukuoški filmski festival[31] Nagrada publike za najbolji film Pobjednik
Riški filmski festival[32] Nagrada FIPRESCI Pobjednik
Vancouverski filmski festival[33] Nagrada Rogers People's Choicea Pobjednik
Britanska nezavisna filmska nagrada[34] Najbolji strani film Pobjednik
Filmska nagrada BBC-a[35] Najbolji film Pobjednik
Azijsko-pacifička filmska nagrada[36] Najbolji film Pobjednik
Dostignuće u režiji Ne
Najbolji glumac Ne
Najbolji scenarij Ne
Njujorška udruga filmskih kritičara[37] Najbolji film na stranom jeziku Pobjednik
National Board of Review[38] Najbolji film na stranom jeziku Pobjednik
Indijski filmski festival[39] Najbolji režiser Pobjednik
Nagrada Satellite[40] Najbolji film na stranom jeziku Ne
Nagrada Camerimage[41] Srebrna žaba Pobjednik
Nagrada Independent Spirit[42] Najbolji međunarodni film Pobjednik
Društvo bostonskih filmskih kritičara Najbolji film na stranom jeziku 2. mjesto
Udruga filmskih kritičara Los Angelesa[43] Najbolji scenarij Pobjednik
Najbolji film na stranom jeziku 2. mjesto
Njujorška udruga filmskih kritičara[44] Najbolji film na stranom jeziku Pobjednik
Udruga radio-televizijskih filmskih kritičara[45] Najbolji film na stranom jeziku Pobjednik
Čikaška udruga filmskih kritičara[46] Najbolji film na stranom jeziku Pobjednik
Najbolji scenarij Ne
Udruga filmskih kritičara Dallas-Fort Worth[47] Najbolji film na stranom jeziku Pobjednik
Jugoistočna udruga filmskih kritičara Najbolji film na stranom jeziku Pobjednik
Ženska udruga filmskih kritičara Najbolji strani film o ženama Ne
Londonska udruga filmskih kritičara[48] Film godine Ne
Film godine na stranom jeziku Pobjednik
Režiser godine Ne
Scenarij godine Pobjednik
Sporedna glumica godine Pobjednik
Utaška udruga filmskih kritičara Najbolji film na stranom jeziku Pobjednik
Filmski festival u Abu Dhabiju[49] Nagrada posebnog žirija Pobjednik
2012. Internetska udruga filmskih kritičara[50] Najbolji film na neengleskom jeziku Pobjednik
Najbolji originalni scenarij Ne
Dublinska udruga filmskih kritičara[51] Najbolji film na stranom jeziku Pobjednik
Vancouverska udruga filmskih kritičara[52] Najbolji film na stranom jeziku Pobjednik
Denverska udruga filmskih kritičara[53] Najbolji film na stranom jeziku Pobjednik
Nacionalna udruga filmskih kritičara[54] Najbolji film 3. mjesto
Najbolji scenarij Pobjednik
Najbolji film na stranom jeziku Pobjednik
Sjevernoteksaška udruga filmskih kritičara[55] Najbolji film na stranom jeziku Pobjednik
Udruga filmskih kritičara Kansas Cityja[56] Najbolji strani film Pobjednik
Bodilska nagrada Najbolji neamerički film Pobjednik
Savez ženskih filmskih novinara[57] Najbolji film na neengleskom jeziku Pobjednik
Zlatni globus[3] Najbolji film na stranom jeziku Pobjednik
BAFTA[58] Najbolji film na neengleskom jeziku Ne
Međunarodno društvo filmofila[59] Najbolji film Pobjednik
Najbolji režiser 2. mjesto
Najbolji originalni scenarij Pobjednik
Najbolji glumac 2. mjesto
Najbolja glumica Ne
Najbolji sporedni glumac 2. mjesto
Najbolja sporedna glumica Ne
Najbolji film na stranom jeziku Pobjednik
Najbolja montaža Ne
Najbolja glumačka postava Pobjednik
Nagrada Guldbagge[60] Najbolji strani film Pobjednik
Oscar (Academy Award)[6] Najbolji film na stranom jeziku Pobjednik
Najbolji originalni scenarij Ne
Nagrada César[61] Najbolji strani film Pobjednik
Udruga međunarodnog filma Chlotrudis[62] Najbolji režiser Pobjednik
Najbolji sporedni glumac Ne
Najbolja izvedba glumačke postave Pobjednik
Jaipurski filmski festival[63] Najbolji režiser Pobjednik
Najbolja glumica Pobjednik

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. (en) „Box Office Mojo”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  2. (en) „Iranian Film Takes. It also won the 2012 Golden Globe for best foreign film. Top Prize at Berlinale”. 19. 2. 2011.  Preuzeto 18. 2. 2012.
  3. 3,0 3,1 (en) „Golden Globes: 'A Separation' wins best foreign language film”. Los Angeles Times. 15. 1. 2012.  Preuzeto 18. 2. 2012.
  4. 4,0 4,1 (sh) „Nagrade 58. festivala igranog filma u Puli”. Pula Film Festival. 23. 7. 2011.  Preuzeto 18. 2. 2012.
  5. (en) PressTV (27. 2. 2012). „Academy Awards goes to Farhadi’s A Separation”. PressTV (Tehran). Arhivirano iz originala na datum 2012-02-29. Pristupljeno 2013-05-09.  Preuzeto 27. 2. 2012.
  6. 6,0 6,1 (en) „Nominees for the 84th Academy Awards”. Oscars.  Preuzeto 18. 2. 2012.
  7. (en) Wiseman, Andreas (18. 2. 2011). „One on One: Asghar Farhadi”. Screen International. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  8. (en) BusinessofCinema (2011-02-04). „Berlin debut for MPA & APSA supported Iranian film”. Join The Dots Media. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  9. (en) Tehran Times (12. 2. 2011). „'Nader and Simin' people's choice so far at Fajr festival”.  Preuzeto 18. 2. 2012.
  10. (en) Berlinale. „Competition: Jodaeiye Nader az Simin”. Berlin International Film Festival. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-16. Pristupljeno 2013-05-09.  Preuzeto 18. 2. 2012.
  11. (en) Tehran Times (22. 2. 2011). „Asghar Farhadi repeats success at Berlinale”.  Preuzeto 18. 2. 2012.
  12. (sh) Continental Film (1. 9. 2011). „Filmomanija 5 Prvi put u tri grada istovremeno od 21.9. do 2.10.”. Arhivirano iz originala na datum 2013-01-27. Pristupljeno 2013-05-09.  Preuzeto 18. 2. 2012.
  13. (en) Ebert, Roger (15. 12. 2011). „The Best Films of 2011”. Chicago Sun-Times. Arhivirano iz originala na datum 2012-01-05. Pristupljeno 2013-05-09.  Preuzeto 18. 2. 2012.
  14. (en) Rotten Tomatoes. „A Separation”.  Preuzeto 18. 2. 2012.
  15. (en) Metacritic. „A Separation”.  Preuzeto 18. 2. 2012.
  16. (en) Dietz, Jason (5. 2. 2012). „The Best and Worst Movies of 2011”. [mrtav link] Preuzeto 18. 2. 2012.
  17. 17,00 17,01 17,02 17,03 17,04 17,05 17,06 17,07 17,08 17,09 17,10 17,11 17,12 17,13 17,14 17,15 17,16 17,17 (en) Dietz, Jason (8. 12. 2011). "Metacritic: 2011 Film Critic Top Ten" Arhivirano 2017-05-10 na Wayback Machine-u. Metacritic. Preuzeto 18. 2. 2012.
  18. 18,0 18,1 18,2 18,3 18,4 18,5 (en) "IndieWIRE: Annual Critics Survey 2011" Arhivirano 2012-02-07 na Wayback Machine-u Preuzeto 18. 2. 2012.
  19. Howell, Peter (29. 12. 2011). „Peter Howell’s Top 10 movies of 2011”. Toronto.  Preuzeto 18. 2. 2012.
  20. (en) „Berlin International Film Festival”. Arhivirano iz originala na datum 2014-04-10. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  21. (en) „Durban International Film Festival”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  22. (en) „Fajr Film Festival”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  23. (en) „Pula Film Festival”. Arhivirano iz originala na datum 2012-04-20. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  24. (en) „Sydney Film Festival”. Arhivirano iz originala na datum 2012-04-03. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  25. (en) „Yerevan International Film Festival”. Arhivirano iz originala na datum 2015-05-03. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  26. (en) „World Cinema Amsterdam Festival”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  27. (en) „Saint Petersburg International Film Festival”. Pristupljeno 18. 2. 2012. [mrtav link]
  28. (en) „Melbourne International Film Festival”. Arhivirano iz originala na datum 2011-10-06. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  29. (en) „Iran Cinema Celebration Awards”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  30. (en) „San Sebastian International Film Festival”. Arhivirano iz originala na datum 2012-04-07. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  31. (en) „Fukuoka International Film Festival”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  32. (en) „Riga International Film Festival”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  33. (en) John Mackie (15. 10. 2011). „Nuit #1 is festival's No. 1”. Vancouver Sun.  Preuzeto 18. 2. 2012.
  34. (en) „British Independent Film Awards”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  35. (en) „BBC Four World Cinema Awards”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  36. (en) „Asia Pacific Screen Awards”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  37. (en) „New York Film Critics Circle Awards”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  38. (en) Oldenburg, Ann (1. 12. 2011). „National Board of Review awards 'Hugo,' Clooney, Swinton”. USA Today.  Preuzeto 18. 2. 2012.
  39. (en) „International Film Festival of India”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  40. (en) „Satellite Awards”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  41. (en) „Camerimage”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  42. (en) „Independent Spirit Awards”. Arhivirano iz originala na datum 2014-11-05. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  43. (en) „Los Angeles Film Critics Association”. Arhivirano iz originala na datum 2015-07-04. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  44. (en) „New York Film Critics Online”. Reuters. 11. 12. 2011. Arhivirano iz originala na datum 2015-06-26. Pristupljeno 2013-05-09.  Preuzeto 18. 2. 2012.
  45. (en) „Broadcast Film Critics Association Awards”. Arhivirano iz originala na datum 2013-01-08. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  46. (en) „Chicago Film Critics Association”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  47. (en) „Dallas-Fort Worth Film Critics Assocation”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  48. (en) „London Film Critics Circle”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  49. (en) „Abu Dabhi Film Festival”. Arhivirano iz originala na datum 2015-05-01. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  50. (en) „Online Society of Film Critics”. Arhivirano iz originala na datum 2012-01-18. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  51. (en) „Irish Times”. The Irish Times. 23. 12. 2011. Arhivirano iz originala na datum 2011-12-27. Pristupljeno 2013-05-09.  Preuzeto 18. 2. 2012.
  52. (en) „Vancouver Film Critics Circle”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  53. (en) „Denver Film Critics Society”. Arhivirano iz originala na datum 2012-03-08. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  54. (en) „National Society of Film Critics”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  55. (en) „North Texas Film Critics Association”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  56. (en) „Kansas Film Critics Circle”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  57. (en) „Alliance of Women Film Journalists”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  58. (en) „British Academy Film Awards”. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  59. (en) „Awards 2012”. 22. 2. 2012. Pristupljeno 27. 11. 2012. 
  60. (en) „2011 Guldbagge Award Winners”. 23. 1. 2012. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  61. (fr) „Académie des arts et techniques du cinéma”. Arhivirano iz originala na datum 2015-04-26. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  62. (en) „Chlotrudis Society for Independent Film”. 27. 1. 2012. Arhivirano iz originala na datum 2014-11-05. Pristupljeno 18. 2. 2012. 
  63. (en) „Tehran Times”. 1. 2. 2012. Pristupljeno 18. 2. 2012. [mrtav link]

Vanjske veze uredi

Recenzije