Crvenkapica ili Crvenkapa je znamenita bajka u kojem mala djevojčica sreće vuka.

Ilustracija Gustavea Dorea.

Različite verzije priče su postojale u folkloru mnogih evropskih naroda, sve dok jednu od njih nije u 17. vijeku zabilježio Charles Perrault. Najpoznatiju su verziju u 19. vijeku napisali braća Grimm.

Braća Grimm su u 19. vijeku napisali najpoznatiju verziju bajke. Slušali su tradicionalne priče za starije ljude i napisali su ih u knjizi. Mnoge "bajke", kako su se obično zvale, nalaze se u knjizi braće Grimm. Na engleskom jeziku priča je nazvana "Little Red Cap", a danas je poznata pod nazivom "Little Red Riding Hood"[1].

Bila jednom jedna djevojčica koja je nosila crvenu kapu. Njezina majka poslala ju je da posjeti bolesnu baku. Majka joj je rekla da se na putu ne smije zaustavljati. Vuk je vidio djevojčicu na putu u šumu i napravio je plan da je pojede. Pristojno je pitao djevojčicu gdje ide, a lakovjerna djevojčica prijateljski mu je odgovorila. Djevojčici je vuk ponudio da bere cvijeće za svoju baku. Kad je brala cvijeće, vuk je požurio do bakine kuće, a kad je u nju ušao, pojeo ju je. Na svoju glavu stavio je bakinu noćnu kapu i legao u krevet. Kad je djevojčica ušla u bakinu koću, vuk ju je također pojeo. Drvosječa je došao i prerezao vuku trbuh. Djevojčica i njezina baka bile su spašene. Potom je drvosječa stavio kamenja u tijelo vuka kako bi ga ubio.

Izvori uredi

  1. Jacob i Wilhelm Grimm, "Little Red Cap"

Vanjske veze uredi