Crkva sv. Mihovila u Ovčarevu

Crkva svetog Mihovila u Ovčarevu je rimokatolička crkva u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Nalazi se u selu Ovčarevo, koje se ranije zvalo Orašje, sjeverozapadno od Travnika, Bosna i Hercegovina, na udaljenosti od 3 km od središta grada. Od glavnog puta Travnik – Jajce selo je udaljeno 1,5 km. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, na sjednici održanoj od 3. do 9. jula 2007. godine, donijela je odluku da se crkva proglasi za nacionalni spomenik BiH.[1] Ovu odluku Komisija je donijela u sljedećem sastavu: Zeynep Ahunbay, Amra Hadžimuhamedović, Dubravko Lovrenović (predsjedavajući komisije), Ljiljana Ševo i Tina Wik.

Historija uredi

Župa Ovčarevo (ranije nazvana Orašje) osnovana je 25. aprila 1832. godine odvajanjem od župe Dolac. Pripadala su joj malobrojna katolička sela smještena oko rijeke Lašve do Turbeta. Sela su bila u blizini Travnika, smještena na padinama Vlašića.

Godine 1879. od jednog njezinog dijela osnovana je samostalna župa Dželilovac, koja je kasnije nazvana Potkraj. To je kraj koji se nalazi iznad Turbeta na obroncima Vlašića. Godine 1977. i Turbe je proglašeno samostalnom župom.[2]

Crkva sv. Mihovila u Ovčarevu jedna od tri danas najstarije izvorno sačuvane franjevačke crkve u Bosni. Ostale dvije su stara crkva u Varešu i crkva u Docu kraj Travnika. Građena je krajem XIX stoljeća, prije 1870. godine. Podigao ju fra Jako Baltić čiji potpis stoji na ploči u crkvi. Baltić je tražio od travničkog kajmakana Ahmeda da mu za gradnju crkve pribavi odobrenje (ferman). Kako se nije nadao fermanu, počeo je u isto vrijeme sa gradnjom crkve i župnog stana za koji je imao odobrenje. Odobrenje za crkvu je dobijeno prije završetka izgradnje crkve. Veličina područja župe Ovčarevo objašnjava veličinu izgrađene crkve.

U isto vrijeme kada je građena crkva podizana je i župna kuća. Godine 1935. izgrađena je nova kuća, koja je u novije vrijeme renovirana. Pored nje je god. 1975-76 podignuta vjeronaučna dvorana sa stambenim prostorijama za sestre.

Baltić je vodio gradnju crkava u Ovčarevu i Gučoj Gori, koje imaju slične arhitektonske elemente, ali se ne zna njihov projektant. Projektant crkve u Imotskom je bio fra Francesco Maria da Vicenza alias Matteo Lorenzoni(3), što ukazuje na projektanta koji je obilježio franjevačku gradnju polovinom devetnaestog stoljeća, kao što će Vancaš i Paržik obilježiti prelaz iz XIX u XX stoljeće.

Izvanredna oblikovnost ove crkve, posebno njeno zapadno trolisno pročelje, pripada stilskim obilježjima rane renesanse koja se mogu vidjeti kod crkava u Dalmaciji i u Veneciji – od Sv. Spasa u Dubrovniku do San Zaccaria ili San Michele in Isola.

U periodu od 1975. do 1979. na Crkvi sv. Mihovila u Orašju su izvođeni konzervatorsko-restauratorski radovi. Radove je vodio akademski kipar Zdenko Grgić a tehnički realizirao arhitekta Mišo Subotić, uz konsultaciju Zavoda za zaštitu spomenika kulture BiH. Zahvat na dijelu korske galerije je jedina veća građevinska intervencija u objektu crkve. Drvena konstrukcija korske galerije koja je bila oslonjena na dva kata, zamijenjena je masivnom betonskom konstrukcijom.

U isto vrijeme kraj crkve je postavljena brončana bista nobelovca Ive Andrića, rad sarajevskog kipara Zdenke Grgića. Ivo Andrić je bio progonjen za vrijeme Prvog svjetskog rata i boravio je u župnoj kući u Ovčarevu.

Za vrijeme ratnih dejstava 1992.-1995. godine stanovnici Ovčareva su napustili svoje kuće a velika većina ih se do sada vratila.

Opis uredi

Crkva sv. Mihovila u Ovčarevu kod Travnika izgrađena je u neorenesansnom stilu. Uzdužna osovina crkve orijentirana je u pravcu jugoistok–sjeverozapad. Osnova crkve je pravougaona na čijoj dužoj strani je prislonjen zvonik, a na sredini bočnih strana nalaze se dvije poligonalne niše (kapelice). Ukupna dužina crkve sa zvonikom iznosi cca 38,15 m a ukupna širina sa nišama iznosi cca 21,65 m. U središnjem dijelu jugoistočne strane crkve, u produžetku glavnog broda, smješten je zvonik čije vanjske dimenzije iznose cca 6,26 x 4,15 m. Prizemlje zvonika ima funkciju sakristije.

Crkva je jednobrodna građevina čije unutrašnje dimenzije iznose cca 32,30 X 12,23 m[3]

Reference uredi

  1. „Crkva svetog Mihovila u Ovčarevu”. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Pristupljeno 24. 9. 2020. 
  2. „Crkva svetog Mihovila u Ovčarevu”. .bosnasrebrena.ba. Pristupljeno 24. 9. 2020. 
  3. „Ovčarevo: Snaga volje pobjeđuje”. svjetlorijeci.ba. Arhivirano iz originala na datum 2021-08-30. Pristupljeno 24. 9. 2020. 

Vanjski linkovi uredi