Civil Rights Defenders

Civil Rights Defenders je nezavisna ekspertska organizacija, osnovana u Stokholmu 1982. sa ciljem zaštite ljudskih prava, posebno građanskih i političkih. Organizacija deluje u Švedskoj, Centralnoj Aziji, Jugoistočnoj Aziji, Zapadnom Balkanu i Istočnoj Evropi.

Rade i na poboljšanju ljudskih prava na slobodu i pravdu kroz osnaživanje poštovanja civilnih i političkih prava. Civil Rights Defenders obavlja reviziju zakona, pravne regulative, rad i uticaj pravosudnih organa kod vlada i kreatora politike koji krše ljudska prava. Sprovode kampanje i diseminaciju znanja kroz seminare, izveštaje i slanje pošte. Važan deo poslovanja je obraćanje pažnje na situacije kršenja ljudskih prava branitelja istih u zemljama gde su aktivni, i to na različite načine kako bi osnažili njihov rad.

Organizaciju vodi Robert Hard, izvršni direktor, i Persi Brat, predsednik Upravnog odbora.

Historijat uredi

Civil Rights Defenders (ranije poznata kao Švedski Helsinški Komitet za ljudska prava) bio je deo Helsinškog pokreta. Za vreme Hladnog rata potpisan je sporazum između Istočnog bloka i zapadnih zemalja u Finskoj prestonici 1975. Ovo je inspirisalo građane širom Evrope i Sjedinjenih Američkih Država da oforme nevladine organizacije (NVO) koje će pratiti rad svojih vlada u poštovanju ljudskih prava. Ovom pokretu pridružilo se 40 organizacija. Švedski Helsinški Komitet za ljudska prava ustanovljen je 1982. godine sa ciljem podrške progonjenim aktivistima iza gvozdene zavese. Nakon pada Berlinskog zida i početka jugoslovenskih ratova, 1994. godine organizacija rešava izazove na Balkanu. Usled potrebe za lokalnim prisustvom,2000. godine otvara se i prva kancelarija u regionu. 2009. organizacija menja ime u Civil Rights Defenders. Fokus na političkim i građanskim pravima ostaje, ali se delovanje proširuje sa ciljem da pokrije ceo svet.[1]

Reference uredi

  1. „Arhivirana kopija”. Arhivirano iz originala na datum 23. 11. 2015. Pristupljeno 14. 09. 2017. 

Spoljašnje veze uredi