Christopher Marlowe

Christopher Marlowe

Anonimni portret u koledžu Corpus Christi na Cambridgeu za koji se vjeruje da prikazuje Christophera Marlowea
Biografske informacije
Rođenje 26. septembar 1564 (krštenje)
Canterbury, Engleska
Smrt 30. maj 1593 (starost: 29)
Deptford, Engleska
Nacionalnost engleska
Obrazovanje
Zanimanje dramatičar, pjesnik
Opus
cca. 1586–93
Književni pravac engleski renesansni teatar
Znamenita djela
Inspiracija
Potpis
Christopher Marlowe Signature.svg

Christopher Marlowe[1] (kršten 26. februara 1564 – 30. maj 1593) bio je engleski dramatičar, pjesnik i prevodilac koji je živio u elizabetanskoj eri. Marlowe je bio najpoznatiji i najugledniji elizabetanski tragičar svog vremena[2] Značajno je uticao na svog suvremenika Williama Shakespearea, koji je poslije Marlowljeve nerazjašnjene smrti postao najpoznatiji dramatičar Engleske. Marlowljeve drame su poznate po korištenju tzv. "bijelog stiha" (blank verse) i protagonistima koji nastoje postići više nego što im to dozvoljavaju vlastite mogućnosti.

18. maja 1593. je protiv Marlowea izdat nalog za hapšenje; razlog nije poznat, iako se mislilo da je povezan sa optužbama za blasfemiju, odnosno njegov rukopis koji je sadržavao "opake heretičke koncepte". 20. maja je doveden na dvor te je ispitivan pred Tajnim savjetom, iako o tome nema potvrde u službenim dokumentima. Deset dana kasnije ga je proboden na smrt od strane Ingrama Frizeta. Da li je ubistvo povezano s njegovim hapšenjem, nikada nije bilo utvrđeno.[3]

Njegov život je bio kratak, ali je svejedno stvorio niz legendi i špekulacija koje ga opisuju kao obavještajca u službi Francisa Walsinghama, ateista, homoseksualca kao i stvarnog autora nekih od Shakespeareovih drama (tzv. Marlovijanska teorija).

IzvoriUredi

  1. "Christopher Marlowe je kršten kao 'Marlow,' ali je prezime ispisivao kao 'Marley' u jedinom sačuvanom potpisu." David Kathman. "The Spelling and Pronunciation of Shakespeare's Name: Pronunciation."
  2. Robert A. Logan, Shakespeare's Marlowe (2007) p.4. "During Marlowe's lifetime, the popularity of his plays, Robert Greene's...remarks...including the designation "famous", and the many imitations of Tamburlaine suggest that he was for a brief time considered England's foremost dramatist."
  3. Nicholl, Charles (2006). "By my onely meanes sett downe: The Texts of Marlow's Atheism", in Kozuka, Takashi and Mulryne, J.R. Shakespeare, Marlowe, Jonson: new directions in biography. Ashgate Publishing, p. 153.

Vanjske vezeUredi