Tamburlaine

(Preusmjereno sa stranice Tamerlan Veliki (drama))

Tamerlan Veliki (engl. Tamburlaine the Great, skraćeno Tamburlaine), je predstava u dva dela Kristofer Marloua. Prvi dio je izveden u 1587. na londonskoj pozornici. Oba dela su štampana u 1590. Komadi su zasnovani na životu tatarskog emira i osvajača Tamerlana poznatog i kao Timur Hromi ( 9. april 1336. — 18. februar 1405) [1]

Predstava je prektretnica u elizabetanskoj javnoj drami; označava okretanje od nespretnog jezika i slabijih zapleta ranijih Tjudorovih dramatičara i novo zanimanje za svež i živopisan jezik, nezaboravnu akciju i intelektualnu složenost. Uz špansku tragediju Tomasa Kida, može se smatrati prvim popularnim uspehom londonske javne scene.

Prvi deo je nepospjelog eponima svih vremena u stilskom izražavanju grčkih demibogova i otvara se u Persepolisu. Persijski car Miket, savjetovan Meandarom, šalje trupe da se skoli i vezan privede pred njegov prestol Tamerlan, skitski pastir i, u tom trenutku, nomadski razbojnik. U istoj sceni, Miketov brat Hosroje planira da svrgne Miketa i preuzme carstvo. Prizor se prebacuje u Skitiju, gdje se Tamerlan udvara i osvaja Zenokratu, ćerku egipatskog sultana. Umećem elokventosti uz izgled, ("pleća širokih tako, da ponesu teret Atlasa, sred muževnog lika smešten je dragulj, vredan celog sveta") njegova priroda se nameće sa sudbinom da učini ga slavnim, u dostignuću.[2] Suočen prvo sa Miketovim vojnicima, nagovara prvo vojnike, a zatim Hosroja da mu se pridruže u borbi protiv Miketa. Iako obećava Hosroju persijski presto, Tamerlan se odriče ovog obećanja, i nakon što je pobedio Miketa, preuzima ličnu kontrolu nad Persijom. Sada predvodna figura, Tamerlan obraća pažnju na Bajazita, cara Turaka. Pobeđuje Bajazita i kraljevske pritoke, hvatajući cara i njegovu suprugu Zabinu. Pobedonosni Tamerlan drži poraženog vladara u kavezu i hrani ga ostacima stola, puštajući Bajazita samo da bi ga iskoristio kao podnožje za noge. Bajazit se kasnije ubija na sceni udarajući glavom o rešetke kada je čuo za sledeću pobedu Tamerlana. Nakon što je pronašla njegovo telo, Zabina to čini isto. Ubrzo posle osvajanja Afrike, imenovao se carem tog kontinenta. Tamerlan upire pogled u Damask, metu koja mu postavlja egipatskog sultana, njegovog budućeg tasta, direktno na put. Zenokrata moli budućeg muža da poštedi njenog oca. On se pokorava, umesto da sultana učini davaocem danka. Predstava se završava venčanjem Tamerlana i Zenokrate, koja je krunisana za caricu Persije.

ReferenceUredi

[3]

  1. (en) Tamburlaine, 2014-02-07, pristupljeno 2021-02-01 
  2. Marlowe, Christopher. „Tamerlan Veliki” (srpski). Scribd. Pristupljeno 2021-02-01. 
  3. (en) Tamburlaine, 2021-01-31, pristupljeno 2021-02-01