Obavještajstvo

Obavještajstvo (ijek.) ili obaveštajstvo (ek.) (engleski: intelligence, ruski: разведка), u najširem smislu predstavlja prikupljanje i analizu podataka o stvarnom ili potencijalnom neprijatelju i/li konkurentu koji služe očuvanju nacionalne bezbjednosti, odnosno sticanju prednosti u vojnom, političkom ili ekonomskom nadmetanju.

Obavještajna djelatnost se može sastojati od legalnih metoda prikupljanja informacija (koje su mogu biti javno dostupne, npr. medijski članci), ali i ilegalnih metoda kao što su krađa povjerljivih informacija odnosno špijunaža ili pritisci na nosioce i izvore informacija, kao i druge nelegalne aktivnosti u tu svrhu.

Obavještajnu djelatnost mogu sami ili preko posrednika obavljati razne organizacije kao što su političke stranke ili poduzeća, ali se pod izrazom obavještajstvo obično podrazumijeva djelatnost koju provodi država. Organizacije posvećene obavještajnom radu se nazivaju obavještajna služba. Napori da se neprijatelj ili konkurent spriječi u dobavljanju obavještajnih podataka se nazivaju kontraobavještajstvo.

Povezano

uredi