Ovo je glavno značenje pojma Burgos. Za druga značenja, v. Burgos (razvrstavanje).

Burgos (šp. Burgos) je glavni grad istoimene Provincije Burgos u Autonomnoj zajednici Kastilja i Leon u Španiji. Nalazi se na 856 metara nadmorske visine na putu za Santijago de Kompostela i ima oko 170.000 stanovnika.

Burgos
Burgos

Katedrala u Burgosu
Katedrala u Burgosu

Grb

Zastava
Osnovni podaci
Država  Španija
Pokrajina Kastilja i Leon
Stanovništvo
Stanovništvo 177.879
Gustina stanovništva 1.661,18 st./km²
Položaj
Koordinate 42°21′N 3°41′W / 42.35°N 3.69°W / 42.35; -3.69
Nadmorska visina 856 m
Površina 107,08 km²
Burgos na mapi Španije
Burgos
Burgos
Burgos (Španije)
Ostali podaci
Gradonačelnik Huan Karlos Aparisio Perez
Veb-strana aytoburgos.es

Klima

uredi

Ovaj grad ima izraženu kontinentalnu klimu: zime su hladne, a leta topla.

Istorija

uredi

Burgos je osnovan u 9. veku kao važno utvrđenje u borbi protiv Mavara, a u 11. veku je tu krunisan kralj Kastilje, zbog čega je ovaj grad ima poseban značaj. Iz njegove blizine potiče i španski junak iz 11. veka Rodrigo Dijaz de Vivar poznatiji kao El Sid, koji je sa svojom ženom sahranjen u katedrali koja je zaštićena UNESKOm. Pored raskošne gotstke crkvene građevine podignute od 13. do 16. veka i stara gradska vrata, značajan je i manastir Las Uelgas, koga je kralj Alfonso VIII od Kastilje osnovao 1187. godine. Pored brojnih kraljevskih grobnica, na zidinama se izdiže zastava koja podseća na bitku kod Las Navasa de Tolose 1212, tj. na jednu od odlučujućih bitaka Rekonkiste. Za vreme španskog građanskog rata Burgos je bio baza generala Fransiska Franka.

Znamenitosti

uredi

Burgos je grad s najviše znamenitosti u Španjolskoj. Tri najpoznatije znamenitosti su katedrala s kapelom, samostan Las Huelgas i kartuzijanski samostan u Mirafloresu (Cartuja de Miraflores). Gotička katedrala Djevice Marije u Burgosu, čija je gradnja započela 20. jula, 1221., a dovršena je 1567. Ona je 31. oktobra 1984. uvrštena u UNESCO-vu Listu mjesta svjetske baštine u Evropi. Monasterio María Real de las Huelgas veličanstveni samostan koji se nalazi u predgrađu grada. Osnovao ga je 1180. Alfonso VIII. i njegova supruga Eleonora.

Vanjske veze

uredi