Buffy the Vampire Slayer

Buffy the Vampire Slayer
Buffy the Vampire Slayer title card.jpg
Žanr akcija
horor
fantastika
filmska komedija
drama
Nastupaju Sarah Michelle Gellar
Nicholas Brendon
Alyson Hannigan
Charisma Carpenter
Anthony Stewart Head
David Boreanaz
Seth Green
James Marsters
Marc Blucas
Emma Caulfield
Michelle Trachtenberg
Amber Benson
Kompozitor muzičke teme Nerf Herder
Kompozitor(i) Walter Murphy (1997)
Christophe Beck (1997–2000; 2001)
Shawn Clement (1997–98)
Sean Murray (1997–98)
Thomas Wanker (2000–02)
Robert Duncan (2002–03)
Zemlja porijekla  Sjedinjene Države
Jezik/ci engleski
Broj sezona 7
Broj epizoda 144 (Lista epizoda)
Produkcija
Izvršni producent(i) Joss Whedon
David Greenwalt
Marti Noxon
Fran Rubel Kuzui
Kaz Kuzui
Trajanje 44 min. po epuyodi
Producentska kompanija/e Mutant Enemy Productions
Sandollar Television
Kuzui Entertainment
20th Century Fox Television
Distributer 20th Television
Emitiranje
Originalni kanal The WB (1997–2001)
UPN (2001–2003)
Originalno prikazivanje 10. mart 1997 (1997-03-10) – 20. maj 2003 (2003-05-20)
Kronologija
Prethodi Buffy the Vampire Slayer (film iz 1992. godine)
Slijedi Buffy the Vampire Slayer Season Eight (strip)
Srodne emisije Angel

Buffy the Vampire Slayer (sh. Buffy, ubica vampira ili Buffy, koljačica vampira) je američka akciono-horor-fantastična TV serija koja se originalno emitirala na programu mreže The WB od 1997. do 2001. te na programu mreže UPN od 2001. do 2003. Stvorio ju je Joss Whedon kao nastavak istoimene filmske komedije, kojoj je bio scenarist. Protagonistica, čiji lik tumači Sarah Michelle Gellar, je Buffy Summers, atraktivna ali naizgled ne pretjerano inteligentna učenica srednje škole u kalifornijskom gradiću za koju je ispostavi da je posljednja u nizu "Ubica vampira", djevojaka koje su vijekovima birane da se bore protiv vampira, vukodlaka, demona i raznih drugih nadnaravnih čudovišta. Radnja prikazuje kako joj u tome pomažu Čuvari, kao i grupa odanih prijatelja iz škole prozvana Scobby Gang.

Whedon je lik u originalnom filmu (gdje ju je tumačio Kristy Swanson) zamislio kao svojevrsnu inverziju arhetipa atraktivne plavuše koja odlazi na neko mračno mjesto da bi bila brutalno ubijena u tipičnom horor-filmu, odnosno od njega učinio lik koji umjesto toga odbija čudovišta. U TV-seriji je, za razliku od filma, koji je završio kao parodija horor-žanra, preuzeo daleko ozbiljniji pristup (iako serija sadrži značajne količine crnog hunora), odnosno borbu Buffy protiv čudovišta prikazao kao svojevrsnu metafora problema odrastanja, odnosno socijalizacije u srednjoj školi. Zbog odbacivanja stereotipova i pretvaranja Buffy u akcijsku heroinu, Whedon je dobio brojne pohvale u feminističkim krugovima. Kada je tokom serije počeo motiv "zabranjene ljubavi" između Buffy i vampira po imenu Angel (čiji lik tumači David Boreanaz), to se često tumačilo i kao svojevrsna alegorija na homoseksualnost; Whedon, koji se također žustro zalagao za prava LGBT zajednice u SAD, je kasnije te motive i eksplicitno koristio uvodeći motive lezbijske ljubavi među likovima.

Buffy je doživjela izuzetnu gledanost i kult-status. Popularnost Angela je, pak, omogućila snimanje spin-off serije Angel koja je na programu bila od 1999. do 2004. godine.

Vanjske vezeUredi