Bostonski davitelj (film)

The Boston Strangler
Režija Richard Fleischer
Producent James Cresson
Robert Fryer
Scenario Edward Anhalt
sinopsis: Gerold Frank
Uloge Tony Curtis
Henry Fonda
George Kennedy
Sally Kellerman
William Hickey
Muzika Lionel Newman
Fotografija Richard H. Kline
Montaža Marion Rothman
Studio 20th Century Fox
Distribucija Twentieth Century Fox
Datum(i) premijere
16. oktobar 1968 (1968-10-16)
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 4,1 mil. $[1]
Bruto prihod 17,810.894 $[2]

The Boston Strangler (sh. Bostonski davitelj) je američki kriminalistički film snimljen 1968. godine u režiji Richarda Fleischera. Predstavlja dramsku rekonstrukciju stvarnih događaja koji su se nekoliko godina ranije zbili u Bostonu u okolici, odnosno nastojanje da se zaustavi serijski ubica koji je dobio nadimak Bostonski davitelj. Radnja u prvom dijelu prikazuje nastojanja policije i vlasti da, ponekad i očajničkim mjerama, zaustave ubicu o kome ne znaju gotovo ništa, te kako se tokom istrage o ispočetka nevezanoj seriji silovanja kao mogući osumnjičenik ispfrofilira kriminalac po imenu Albert DeSalvo (i čiji lik tumači Tony Curtis). Fleischer, koji je sličan slučaj stvarnog zločina deceniju ranije obradio u filmu Compulsion (a nekoliko godina kasnije i u filmu 10 Rillington Place), se u filmu koristio dokumentarističkim pristupom, uz maksimalno inzistiranje na autentičnosti i naturalizmu, često i po cijenu odustajanja od dodavanja bilo kakvih "atraktivnih" sadržaja. Film je podijelio kritiku, posebno u slučaju Curtisa kome nisu dobro ocijenili njegov nastup u ulozi poremećenog ubice; sa druge strane je Bostonski davitelj, dijelom i zbog toga što mu je DeSalvo svojim kratkotrajnim bijegom iz zatvora tokom snimanja bio dao dodatni publicitet, imao solidnu gledanost.

UlogeUredi

ReferencesUredi

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p255
  2. „The Boston Strangler, Box Office Information”. The Numbers. http://www.the-numbers.com/movies/1968/0BSTU.php. Pristupljeno 23. V 2012. 

Vanjske vezeUredi