Bosanka (rijeka)

Bosanka je desna pritoka rijeke Vrbanje. Izvire na jugozapadnim padinama planine Uzlomca (na oko 750 m nadmirske visine) iz četiri potoka. Izvor je ispod Rapnog brda (sjever) i Matrakove kose (jug).[1][2]

Bosanka
Lokacija
DržaveBiH
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
obronci Uzlomca
750 m
UšćeVrbanjci
Dužina6 km
PritokeVodalka
Hidrologija
Ulijeva se uVrbanju

Bosanka je duga otprilike 6 km. Teče između Plitske i Petrovića, a pri ušću između sela Dabovci i Dudići. Ušće joj je nizvodno od Vrbanjaca na 310 m nadmirske visine uz magistralnu cestu M-4 (Banja LukaDoboj). Jedina značajnija pritoka joj je (lijeva) Vodalka. U slivu Bosanke i Vodalke šezdesetih godina 20. stoljeća, bilo je 10 vodenica (mlinova), a posljednji su razrušeni u proljeće 1992.[3]

Na padinama jednog od poduzlomačkih južnih vrhova (oko 800 m n. v.), tj. na Uzlomačkom grebenu, razdvajaju se slivovi Vrbanje i Velike Usore. Na istočnoj strani, uz Vodalku, su Zmajevac, Pirizevac i Breska, a u zapadnim smjerovima teku: Jelovac, Pušića potok, Svinjara i Jošavka. U Veliku Usoru odatle teku Šnjegotina, tj. njene čelenke Tisovica i Davidovića potok, te Rupska rijeka i njihove pritoke.

Terminologija uredi

Prvobitno ime rijeke Bosanke bilo je Plitka rika, pa od toga Plitska. Tim imenom nazvano je i naselje Plitska u gornjem toku Bosanke.

Reference uredi

  1. Spahić M. et al. (2000): Bosna i Hercegovina (1:250.000). Izdavačko preduzeće „Sejtarija“, Sarajevo.
  2. Mučibabić B., Ur. (1998): Geografski atlas Bosne i Hercegovine. Geodetski zavod BiH, Sarajevo.
  3. Vojnogeografski institut, Izd. (1961): Prnjavor 3 (List karte 1:50.000, Izohipse na 20 m). Vojnogeografski institut, Beograd.