Boro Stjepanović

Borislav Boro Stjepanović
glumac, redatelj
Biografske informacije
Rođenje 8. maj 1946. (1946-05-08) (dob: 75)
Vareš, NR BiH, FNRJ
Profesionalne informacije
Zanimanje glumac, redatelj
Znamenite uloge

Borislav - Boro Stjepanović, rođen u selu Planinica (Vareš, BiH, 8. svibnja, 1946.), bosanskohercegovački je glumac i redatelj.

ŽivotopisUredi

Apsolvirao je jugoslavensku i svjetsku književnost na Filolozofskom fakultetu u Beogradu 1969. godine i diplomirao glumu na Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju u Beogradu 1971. godine. Odigrao je više od pedeset filmskih uloga.,[1]

Režirao je u Sarajevu (Otvorena scena OBALA, Kamerni teatar 55), u Mostaru i Podgorici. Na televiziji je igrao u više tv-filmova (Andra i Ljubica, Bife Titanik) i tv-serija (Građani sela Luga, Filip na konju, Osma ofanziva, Volim i ja narandže, Oriđinali, Viza, Naša mala klinika, Lud, zbunjen, normalan). Igrao je u preko pedeset filmova (Sjećaš li se Doli Bel, Ko to tamo peva, Čudo neviđeno, Miris dunja, Kuduz, Gluvi barut, Urnebesna tragedija, Ničija zemlja, Ovo malo duše).

Pedagoškim radom počeo se baviti 1971. godine asistirajući na predmetima Dikcija (1971.-1973.) i Gluma (1976.-1981.), na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Učestvovao je u osnivanju Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje je radio od 1981. do 1992.godine. Školske 1992/93. godine bio je profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Jedan je od osnivača Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju (1994. godine), gdje i danas radi kao redovni profesor na predmetu Gluma.

Kao gostujući profesor predaje glumu i na Umjetničkoj akademiji u Osijeku.

Nagrade i knjigeUredi

Za glumački rad nagrađivan je na Danima komedije u Jagodini, Dječijem festivalu u Kotoru, Jugoslovenskom kazališnom festivalu u Užicu i Sterijinom pozorju u Novom Sadu. Napisao je četiri knjige iz pedagogije glume: "Gluma I; Rad na sebi", "Gluma II; Radnja", Gluma III; Igra" i "Audicija; Sve o prijemnom ispitu". Prve dvije dobile su Sterijinu nagradu za teatrologiju, 1998. godine.

ReferenceUredi