Bornejska mačka

Bornejska mačka (lat. Pardofelis badia) je vrsta male mačke, koja je endem otoka Bornea. Klasificirana je kao ugrožena vrsta zbog velikog pada populacije uzrokovanog gubitkom staništa.

Bornejska mačka
Bay cat 1 Jim Sanderson-cropped.jpg
Status zaštite
Status iucn3.1 EN.svg

Status zaštite: Ugroženi (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Felidae
Rod: Pardofelis
Vrsta: P. badia
Dvojni naziv
Pardofelis badia
(Gray, 1874.)
Bay cat distribution map.png
Plave točke na karti pokazuju lokacije na kojima se bornejska mačka pojavljivala u razdoblju između 2003. i 2005. godine.
Sinonimi

Catopuma badia

OpisUredi

 
Ilustracija bornejske mačke

Izgledom nalikuje azijskoj zlatnoj mački, ali je mnogo manja od nje. Krzno joj je blijedo kestenjaste boje. Rep je dug i pri kraju zašiljen, te se na njemu nalazi velika bijela pruga. Uši su okruglaste.

U razdoblju između 1874. i 2004. samo dvanaest primjeraka je izmjereno. Duljina tijela im je varirala od 49,5 do 67 centimetara, dok je rep dug 30-40,3 centimetara.[1]Pretpostavlja se da odrasle jedinke imaju masu 3-4 kilograma, ali je premalo jedinki izvagano da bi se dobila pouzdanija procjena... .

Kratka, zaobljena glava je tamnosive boje, te ima dvije tamne pruge koje se pružaju iz kuta svakog oka. Također, na stražnjoj strani glave je tamna mrlja u obliku slova "M". Proporcije tijela i vrlo dugi rep ovoj mački daju izgled koji podsjeća na jaguarundija.[2]

Ekologija i ponašanjeUredi

Tajnoviti i noćni način života, te možda niska gustoća populacije bornejske mačke su mogući razlozi toga što ju je vrlo teško vidjeti. Ništa se ne zna o njezinoj ishrani i reproduktivnom ponašanju.[2][3]

U razdoblju između 2003. i 2006. snimljena je samo jedna fotografija bornejske mačke tijekom 5034 noći. Prema nepotvrđenoj anegdoti iz Sarawaka, bornejska mačka je promatrana na grani visine 1 metar iznad zemlje blizu rijeke tijekom noćne ekspedicije. Lokalni skupljač životinja tvrdi da je slučajno susreo dvije bornejske mačke u odvojenim navratima u prosincu 2003. Kazao je da su bornejske mačke ušle u njegov kavez za ptice, te napale njegove fazane. Jedna mačka je uginula u zatočeništvu,a druga je otpuštena.[4]

IzvoriUredi

  1. Mohd-Azlan, J., Sanderson, J. (2007). "Geographic distribution and conservation status of the bay cat Catopuma badia, a Bornean endemic". Oryx 41: 394–397.
  2. 2,0 2,1 Sunquist, M., Sunquist, F. (2002). Wild cats of the World. Chicago: University of Chicago Press. str. 48–51. ISBN 0-226-77999-8. http://books.google.com/books?id=hFbJWMh9-OAC&lpg=PP1&pg=PA48#v=onepage&f=false. 
  3. Nowell, K., Jackson, P. (1996) Bornean Bay Cat. In: Wild Cats: status survey and conservation action plan. IUCN/SSC Cat Specialist Group, Gland, Switzerland.
  4. Mohd-Azlan, J., Sanderson, J. (2007). "Geographic distribution and conservation status of the bay cat Catopuma badia, a Bornean endemic". Oryx 41: 394–397.

Vanjske povezniceUredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Bornejska mačka
 Wikivrste imaju podatke o: Bornejska mačka