IUCN-ov crveni popis

IUCN-ov crveni popis ugroženih vrsta ili kraće IUCN-ov crveni popis je popis ugroženih biljnih i životinjskih vrsta utemeljen 1963. godine. Najsveobuhvatniji je svjetski popis takve vrste. Obuhvaća globalni status zaštite biljnih i životinjskih vrsta.

Postotak vrsta u nekolicini skupina. Tamnosmeđe su kritično ugrožene, narančasto je ugroženo, a oker je osjetljiva vrsta prema IUCN-ovom crvenom popisu iz 2007.

IUCN, Međunarodni savez za očuvanje prirode (eng. International Union for Conservation of Nature) je glavni svjetski autoritet po pitanju statusa zaštite vrsta.

Države i organizacije su napravile niz regionalnih crvenih popisa kojima procjenjuju rizik ugroženosti vrsta unutar određene političke jedinice.

IUCN-ov popis je sastavljen prema točnim kriterijima radi vrjednovanja rizika izumiranja tisuća vrsta i podvrsta. Ovi kriteriji su relevantni za sve vrsta u svim djelovima svijeta. Cilj je dati na značaju i shvaćanju hitnosti pitanja zaštite vrsta kod javnosti i kreatora politike, kao i doći do pomoći međunarodne zajednice radi pokušavanja smanjenja izumiranja vrsta.

Stupnjevi ugroženosti uredi

 
Stupnjevi ugroženosti.
  • LC - kratica za "least concern", najmanji stupanj zabrinutosti
  • NT - kratica za "near threatened", vrsta blizu ugroženosti

U skupinu ugroženih su stupnjevi:

Izvan ove skupine su dva stupnja:

  • EW - kratica za "extinct in the wild", vrsta koja je izumrla u divljini
  • EX - kratica za "extinct", izumrla vrsta
  • DD - kratica za "data deficient", nedovoljnost podataka, kad se nema dovoljno podataka da bi se moglo točno ocijeniti stupanj ugroženosti

Vanjske poveznice uredi