Bogoljub Karić

Bogoljub Karić (Peć, 17. 1. 1954) je srpski političar i biznismen

Bogoljub Karić
Rođenje17. 1. 1954. (1954-01-17) (dob: 70)

Biografija uredi

Karić je rođen 17. januara 1954. godine u Peći, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na prirodno-matematičkom fakultetu u Prištini, na odseku za geografiju. Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Nišu na temu "Organizacija i razvoj male privrede". Zajedno sa tri brata i sestrom osnovao je porodičnu fabriku "Braća Karić" u Peći 1971. godine. Za više od tri decenije razvio je veliku kompaniju koja posluje u raznim oblastima: telekomunikacije, građevinarstvo, finansije, obrazovanje, mediji, trgovina... Direktor je i vlasnik privatnog "BK" univerziteta i još nekoliko firmi u Srbiji i inostranstvu. U vladi Mirka Marjanovića bio je ministar bez portfelja.

Osnovao političku stranku "Pokret snaga Srbije – Bogoljub Karić" čiji je lider. Do 2005. godine, njegova kompanija je bila suvlasnik preduzeća "Mobtel Srbija" zajedno sa PTT Srbija. Bogoljub Karić je takođe osnivač Karić Fondacije koja ulaže svoja sredstva u humanitarne akcije, razvoj obrazovanja i podršku mladim ljudima. Trenuto je u bekstvu a za njim je raspisana poternica.

U medijima je jula 2010. javljano da je Karić (možda) dobio azil u Rusiji[1], ali ruske vlasti su to zvanično opovrgle 21. avgusta.

Izvori uredi

  1. Moguće da je Karić dobio azil u Rusiji, Želimir Bojović, Slobodna Evropa

Vanjske veze uredi