Pokret Snaga Srbije

Pokret snaga Srbije - Bogoljub Karić (PSS - BK) je vanparlamenarna politička stranka u Srbiji, osnovana 2004. godine. Definiše se kao partija/pokret koja ima programsku platformu desnog centra i koja se zalaže za moderno kapitalističko društvo tržišnog tipa ali i razvoja države sa stabilnom "socijalnom funkcijom", odnosno decentralizovanu i regionalizovanu državu uz zaštitu državno nacionalnih interesa. Jedan od ciljeva njegove platforme je denacionalizacija i restitucija štete nastale oduzimanje imovine u komunističko doba te tzv. građansko pomirenje "partizana" i "četnika". Često se navodi da je kao njen svojevrsni model poslužila stranka Forza Italia italijanskog medijskog tajkuna i političara Silvija Berlusconija.

Pokret snaga Srbije
PSS
Predsednik Bogoljub Karić
Koalicija SNS-NS-PSS-PS
Osnovana 20. maj 2004.
Država  Srbija
Ideologija Konzervativizam
Politička pozicija Desni centar
internet stranica

Karić je kao kandidat ove stranke bio treći na predsedničkim izborima 2004, iza Borisa Tadića i Tomislava Nikolića.

Pokret "Snaga Srbije" upisan je 20. maja 2004. godine u Registar političkih organizacija, na registarskom listu broj 311 i preregistovan krajem 2009 godine sa 12300 overenih članova pod rednim broj 16 u Ministarstvu za lokalnu samoupravu.

Stranka je učestvovala na vanrednim parlamentarnim izborima 2007., ali nije osvojila nijedan mandat. Stranka participira u vlasti više od 30-tak opština. Na ponovljenim lokalnim izborima tokom 2009 i 2010 godine nastupa u koaliciji ili podršci listama DS i SPS. PSS_BK ima odbore i poverenike u skoro svim opštinama Srbije

Predsednik PSS-a Bogoljub Karić se već duže vreme nalazi van zemlje zbog procesa, koji je srpsko pravosuđe započelo protiv njega zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj u Mobtelu. Pokret Snaga Srbije je taj proces proglasio političkim progonom zbog političkog uticaja B. Karića i želje vlasti da, na taj način, uguše stranku.

Pokret Snaga Srbije, uprkos progonu svog predsednika, učestvovao je u vlasti u Vojvodini i Beogradu sa DS do izbora 2008.godine kao i u mnogim drugim opštinama i gradovima u Srbiji. Zamenik predsednika je Dragomir Karić ,a predsednik Izvršnog odbora Persa Minjević.

Spoljašnje veze uredi