Berenika II (cca. 267/266. pne. - 221. pne.) bila je kirenska princeza, odnosno supruga egipatskog kralja Ptolemeja III.

Berenika II, na kovanici koju je izdao Ptolemej III.
Kraljica Berenika II od Egipta

Rođena je kao dijete egipatskog princa, a kasnije kirenskog kralja Magasa i njegove supruge Apame. Kada je Magas 250. pne. umro, Apama je utanačila njeno vjenčanje za makedonskog princa Demetrija Lijepog. Demetrije je tako postao novi kirenski kralj, a ona nova kirenska kraljica. Demetrije je, međutim, nakon toga započeo ljubavnu vezu s Berenikinom majkom na što se Berenika razbjesnila, provalila u Apaminu ložnicu te nožem na smrt izbola svog muža. Poslije toga je Kirena postala republika.

Berenika se nakon toga sklonila u Egipat, te se udala za kralja Ptolemeja III. Njemu je rodila četvero djece: Ptolemeja IV, Magasa, Arsinoju i Bereniku.

Antičke legende govore kako je za vrijeme muževog pohoda na Siriju Berenika svoju kosu zavještala Afroditi u hramu Zefirijumu. Kosa je potom tajanstveno nestala, a što je Konon sa Samosa objasnio njenim "uzdizanjem u nebo". Incident je poslije postao predmetom satiričke pjesme Rape of the Lock koju je napisao britanski književnik Alexander Pope. U počast Berenici i njenoj kosi je, pak, jedno zviježđe na nebu dobilo naziv Berenikina kosa. Po njoj je nešto kasnije ime dobio i asteroid 653 Berenike, otkriven godine 1907. Suvremeni Benghazi u Libiji je, pak, u antičko doba bio poznat kao Berenika.

Berenika je nedugo nakon muževe smrti postala regentica, ali ju je godine 221. pne. dao ubiti njen sin i novi kralj Ptolemej IV.

Izvori uredi