Ba (巴) je bila drevna država u istočnom Sečuanu, današnjoj kineskoj provinciji. Njen prvotni glavni grad je bio Zhi (Fuling), Chongqing. Ba je osvojila Država Qin godine 316. pne.. Suvremena etnička grupa Tujia vuče korijene od naroda Ba.

Ba se često navodi kao labava konfederacija ili skup plemenskih saveza sastavljenih od nekoliko slabo vezanih klanova koji bi priznali zajedničkog kralja. Klanovi Ba su bili prilično raznovrsni i sastavljeni od više etničkih grupa. Arheološki dokazi navode kako su se narodi Ba uglavnom bavili lovom i ribolovom, s niskom razinom poljoprivrede (s nimalo dokaza o navodnjavanju).

Ba su mogli biti među narodima koji su pomogli osnivačima dinastiji Zhou da zbaci dinastiju Shang u bitci kod Muyea; međutim, Ba se prvi put nedvosmisleno pojavljuju u pisanoj historiji godine 703. pne.; Zuo Zhuan navodi kako su Ba uzeli učešća u pohodu države Chu protoiv Denga.

Teritorija Ba se originalno zauzimala teritorije u dolini rijeke Han; uspon Chua je Ba potisnuo na zapad u područje Sečuanskih bazena. Ekspanzija Chua je tjerala Ba da svoj glavni grad premještaju nekoliko puta. Prema Chang Quu, glavni gradovi ili upravna središta Ba su uključivala Jiangzhou (Chongqing), Dianjiang (Hechuan) i Pingdu (Fengdu), a posljednji glavni grad je bio Langzhong (閬中). Za vrijeme perioda Zaraćenih država, Ba se graničila s državama Qin, Chu i Shu, od kojih je svaka bila jača od Ba.

Iako su Chu ponekad upadali na teritoriju Ba, narod i država Ba su sa Chuima imali složen odnos, odnosno snažne trgovačke, pa i bračne veze. Chu je također u svojoj vojsci angažirala mnogo Ba najamnika. Zbog toga je Chu nekada imao problema; jednom prigodom su se Ba najamnici pobunili protiv svojih Chu poslodavaca i opsjeli glavni grad Chua 676. ili 675. pne.

Ba i Zu su se udružili Qinom kada je Qin preduzeo invaziju na Shu. Nakon uspješne invazije, Qin je odmah izvršio invaziju svoja dva saveznika i zarobio posljednjeg Ba kralja. Ba je tada pretvorena u prefekturu Qina. Za razliuku od Shua, Qin je dozvolio plemstvu Ba da sačuva svoju autonomiju i nije proveo masovnu kolonizaciju naroda Qin na teritoriju Ba. Plemstvo Ba je kasnije marginalizirano politikom podijeli pa vladaj.

Ba kultura uredi

Važan dio Ba mitologije je bio tigar, s time da se najviše cijenio bijeli tigar. Artefakti sa arheoloških lokaliteta Ba često koriste motive tigra. Ostale posebitosti Ba kulture čine zakrivljena sječiva, lijesovi u obliku čamaca i brončani bubnejevi (chunyu 錞于), s kojima se komuniciralo u bitci.

Ratovanje je igralo važnu ulogu u druzštvu Ba. Narod Ba je bio poznat po ratnim pjesmama i plesovima.

Ba i Shu su razvili vlastita pisma, čiji su znakovi pronađeni na brončanim predmetima. Postoje tri pisma. Kedno piktografsko je bilo specifično za Ba, a dva (moguće fonetska) pisma su pronađena na lokalitetima Ba i Shu. Sva tri do danas nisu dešifrirana.

Izvori uredi

  • Sage, Steven F., Ancient Sichuan and the Unification of China, ISBN 0-7914-1038-2
  • Kleeman, Terry F., Great Perfection: Religion and Ethnicity in a Chinese Millennial Kingdom, ISBN 0-8248-1800-8