Navodnjavanje ili irigacija je hidrotehnički i melioracijski postupak kojim se na poljoprivredno zemljište umjetnim putem dovodi voda kako bi se u tlu postigla količina vlage nužna za normalnu ishranu bilja i time povećao urod.

Navodnjavanje plavljenjem u Arizoni-
Brazil

Praksa navodnjavanja je stara koliko i sama civilizacija. Neke od najstarijih civilizacija (Mezopotamija, Egipat, Maya, Inka, Kina) su svoje bogatstvo i razvoj dugovali navodnjavanju, a drži se da je nastojanje da se postigne što efikasnije navodnjavanje dovelo do prvih mehanizama države, zbog čega se takve civilizacije često nazivaju hidrauličkim imperijima.

Navodnjavanje se obično dijeli na:

  • površinsko;
  • kišenje;
  • podzemno.

Tradicionalno navodnjavanje

Nematerijalna svjetska baština
Tradicionalno navodnjavanje
 Austrija,  Belgija,  Njemačka
 Italija,  Luksemburg
 Nizozemska,  Švicarska
Regija: Evropa
Godina upisa: 2023.
ID: 01979
Ugroženost:
Poveznica: UNESCO

Tradicionalno navodnjavanje uredi

Ova vrsta navodnjavanja koristi isključivo gravitaciju i ručno izrađene konstrukcije kao što su kanali i rovovi za distribuciju vode iz prirodnih slivnih mjesta (izvori, vodeni tokovi i glečeri) do polja.

Preusmjeravanje vode ili kraj sezone obavlja se u određene dane i periode, najčešće praćeno društvenim okupljanjima i svečanostima. Tradicionalno navodnjavanje zahteva duboko razumevanje prirodnog pejzaža, protoka vode i vremenskih uslova. Potrebna je i bliska saradnja između onih koji koriste vodu (stočari i zemljoradnici) i onih uključenih u održavanje kanala i rovova.

Nematerijalna svjetska baština uredi

Tradicionalno navodnjavanje se nalazi na UNESCO-voj Reprezentativnoj listi nematerijalnog svjetskog naslijeđa čovječanstva kao element nematerijalnog kulturnog naslijeđa u Austriji, Belgiji, Njemačkoj, Italiji, Luksemburgu, Nizozemskoj i Švicarskoj.[1] Odluku o upisu donio je Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog naslijeđa na zasjedanju koje je održano od 5. do 8. decembra 2023. u Cresta Mowani u Bocvani[2]

Izvori uredi