Audicija (drama)

Za ostale upotrebe, v. Audicija (razvrstavanje).

Audicija je kultna predstava nastala u decembru 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, prvi put izvedena na Otvorenoj sceni OBALA. Samo par godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajući zadatak koji se zove "skica za lik i imitacija", uz pomoć profesora Emira Kusturice i Bore Stjepanovića, dolaze do predstave koja će postati popularna pod imenom "Audicija". Tadašnji studenti Željko Ninčić, Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Haris Burina, Saša Petrović, Jasmin Geljo, Željko Kecojević, Senad Bašić, Branko Đurić i Mladen Nelević, postaju imena koja zna cijela bivša Jugoslavija. Svoju predstavu izvode više stotina puta, a ostaje zabilježeno da u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bivaju dugi nekoliko stotina metara. Jedini scenski projekat koji je doživio ex-Yu turneju. Predstavu je odgledalo preko 2,5 miliona ljudi.

Audicija
Opće informacije
AutorŽeljko Ninčić
Žanrkomedija
Jeziksrpskohrvatski
Mjesto radnje

U nešto izmjenjenom obliku, prilagođena novom vremenu, izvodi se se i dan danas, kao autorsko dijelo glumca ove predstave, Željka Ninčića.

Povodom 25 godišnjice nastanka Audicije u Sarajevu su se 20. decembra 2009. godine skupili svi glumci iz originalne postavke i održali dvije predstave.[1]

Reference uredi

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2009-12-20. Pristupljeno 2018-09-10. 

Vanjski linkovi uredi