Arnulf od Metza

Sveti Arnulf od Metza (Lay-Saint-Christophe, Meurthe-et-Moselle, cca. 582 — 640) bio je franački biskup Metza i velikodostojnik na merovinškom dvoru Austrazije. Poticao je iz plemićke porodice, a otac mu je bio Baudgisel II od Akvitanije. Oko 596. se oženio za ženu po imenu Dode ili Doda, koja mu je rodila sinove - Chlodulfa i Anegisela. U mladosti je došao u Metz služiti na dvoru kralja Teudeberta II. Tamo je imenovan vojvodom (dux) na Scheldi.

Sveti Arnulf od Metza

Rođen/a cca. 582, Lay-Saint-Christophe
Umro/la 640, Remiremont
Štuje se u Rimokatolička crkva
Kalendar svetaca 18. jul
Atributi sa štapom u ruci
Zaštitništvo pivari
Karolinška dinastija
Pipinidi
Arnulfinzi
Karolinzi
poslije Sporazuma u Verdunu (843)

Nakon Teudebertove smrti je vlast preuzela Brunhilda. Arnulf je proglašen biskupom Metza, ali se povezao sa kraljevskim majordom Pipinom Landenskim te podigao pobunu koja je dovela do svrgavanja i pogubljenja Brunhilde 613. te ponovno ujedinjenja franačke države pod Klotarom II. Nakon toga je Arnulf služio kao savjetnik kralja Dagoberta I.

Oko 628. se povukao iz politike i otišao u Vogeze gdje je već ranije njegov prijatelj Romaric bio osnovao opatiju Remiremont. Tamo je kao redovnik proživio posljednjih dvanaest godina života.

Njegov sin Ansegisel se oženio za Pipinovu kćer Beggu, a njegov sin (i Arnulfov unuk) je Karlo Martel, prvi kralj iz Karolinške dinastije.

Vanjske veze

uredi