Hildebert Usvojeni

Hildebert III Usvojeni (latinski: Childebertus Adoptivus, ? - 657/661) je bio kratkotrajni franački kralj Austrazije iz dinastije Pipinida, preteče kasnije i mnogo poznatije dinastije Karolinga.

Karolinška dinastija
Pipinidi
Arnulfinzi
Karolinzi
poslije Sporazuma u Verdunu (843)

Otac mu je bio austrazijski majordom Grimoald Stariji, koji je od smrti kralja Dagoberta I 634. de facto vladao Austrazijom, koristeći dijete-kralja Sigeberta III kao svoju marionetu. S obzirom da Sigebert nije imao bioloških sinova, uspio ga je nagovoriti da Hildeberta usvoji kao svog sina, te ga tako učini legitimnim nasljednikom prijestolja. Kada je Sigebert ipak uspio dobiti biološkog sina Dagoberta II, Grimoald je na to reagirao tako što je prisilno zaredio Dagoberta II.

Hildbert je na prijestolje stupio nakon Sigebertove smrti između 656. i 660. godine. Njegova vladavina je završila između 657. i 661. godine; razni izvori navode da je za to zaslužna vojna intervencija Neustrije, bilo pod kraljem Klodvigom II i njegovim majordomom Erhinoaldom, bilo pod kraljem Klotara III. U oba slučaja je Hildebert bio pogubljen zajedno sa svojim ocem, a Klotar III stavljen na prijestolje kao legitimni merovinški kralj.

Prethodi:
Sigebert III
Kralj Austrazije
656–661
Slijedi:
Klotar III