Zapadna Franačka


Zapadna Franačka (latinski: Francia Occidentalis) ili Kraljevstvo Zapadnih Franaka (latinski: Regnum Francorum Occidentalium), je naziv za franačku državu nastalu nakon što je dotad jedinstveno franačko Karolinško Carstvo temeljem sporazuma u Verdunu 843. došlo pod nadzor Karla Ćelavog. Sporazum je uslijedio nakon trogodišnjeg građanskog rata među unucima Karla Velikog, koji su se dogovorili Carstvo podijeliti na tri dijela - Istočnu Franačku (koju je preuzeo Karlov brat Ludvig Njemački), Srednju Franačku (koju je preuzeo Karlov brat i rimsko-njemački car Lotar I) i zapadni dio poznat kao Zapadna Franačka.

Regnum Francorum Occidentalium
Kraljevina Zapadnih Franaka
?
843–987 ?
Položaj Zapadne Franečke
Položaj Zapadne Franečke
Kraljevina Zapadnih Franaka (crveno) 843.
Glavni grad Pariz
Jezik/ci latinski (liturgijski; službeni);
(narodni:-) starofrancuski, starookcitanski itd.
Religija rimokatoličanstvo
Vlast nasljedna monarhija
President
 - 840–877 Charles II (prvi)
 - 986–987 Louis V (posljednji)
Historijska era Srednji vijek
 - Sporazum u Verdunu, podjela Franačke na tri kraljevstva
 - Sporazum u Meersseni 8. august 870
 - Sporazum u Ribemontu 880
 - Prestanak 3. jul
Valuta Solidus, Triens, Denarius, Pfennig
Danas dio  Andora
 Belgija
 Francuska
 Nizozemska
 Španjolska

Zapadna Franačka je bila podijeljena na sljedeća velike administrativne cjeline - Akvitaniju, Bretanju, Burgundiju, Kataloniju, Flandriju, Gaskonju, Gotiju, Île-de-France i Toulousea - kojima su, s vremenom, kao svojim feudalnim lenima počeli upravljati vojvode i grofove sa sve manje odanosti prema centralnoj zapadnofranačkoj vlasti. Tome je pridonijela i slabost karolinških zapadnofranačkih kraljeva koju je konačno 987. iskoristio Hugo Capet, vojvoda od Francuske i grof od Pariza, koji se proglasio kraljem i uspostavio dinastiju Capet koja će, preko svojih ogranaka Valois i Bourbon vladati Francuskom sljedećih 800 godina.

Zapadna Franačka se tradicionalno smatra pretečom današnje Francuske kao nacionalne države, s obzirom da su upravo na područjima Zapadne Franačke počeli procesi stvaranja Francuza kao zasebne nacije. Za kraj procesa transformacije Zapadne Franačke u Francusku zapravo se koriste različiti kriteriji, a najkasniji datum je upravo 987 i uspostava dinastije Capet. Međutim, i kraljevi te dinastije su zadržali formalne veze sa franačkom prošlošću, koristeći titulu "Rex Francorum" (kralj Franaka), sve dok krajem 12. vijeka Filip II August nije koristio titulu rex Franciae (kralj Francuske).