Amstel
Amsterdam Amstel 20041105.jpg
Lokacija
Države  Holandija
Gradovi Amsterdam
Hidrografija
Izvor Aarkanaal (Sjeverna Holandija)
Ušće Amsterdam
Dužina 31 km
Hidrologija
Ulijeva se u IJ

Amstel je rijeka u Nizozemskoj duga svega 31 km, koja je poznata jer teče kroz Amsterdam. Današnje ime je nastalo od starofrizijskog imena Aeme-stelle, a ono je značilo prostor bogat vodom.[1]

GeografijaUredi

Rijeka je nekad počinjala na spoju riječica Drecht i Kromme Mijdrecht, ali danas nakon izgradnje kanala Amstel–Drecht počinje kod naselja Nieuwveen gdje se spajaju Drecht i kanal Aa. Od tamo teče prema sjeveru kroz grad Amsterdam u kom utječe u zaljev IJ, koji je dio jezera Markermeera odnosno IJsselmeera.

 
Karta sliva rijeke Amstel

Po rijeci je dobio ime i grad Amsterdam koji se u najstarijem zapisu iz 27. oktobra 1275. zvao Amstelredam, a tada je bio samo malo ribarsko selo na Amstelu. On je nakon izgradnje brane brzo izrastao pa je već 1300. dobilo status grada.[2] Po rijeci se zove i poznata marka amsterdamskog piva Amstel.

ReferenceUredi

  1. "Rivier de Amstel" (holandski). Aemstel Boating. http://www.aemstelboating.nl/Sloepen/historie.html. Pristupljeno 7. 2. 2014. 
  2. "Rivier de Amstel" (holandski). PS Marine. http://www.psmarine.nl/nieuws/?page=overzicht&id=105. Pristupljeno 7. 2. 2014. 

Vanjske vezeUredi