Ali-aga Kučukalić

Ali-aga Kučukalić (poznat i kao Alijaga Kučukalić; Čačak, 1807.Brčko, 1905.), bosanskohercegovački preduzetnik, mecena, humanist, dobrotvor i vakif bošnjačkog porijekla. Jedan od najvećih dobrotvora ne samo u Brčkom, nego i u Bosni i Hercegovini.[1] Zauzima jedno od najznačajnijih mjesta u kulturnoj i općoj historiji Brčkog.

Ali-aga Kučukalić
Ali-aga Kučukalić
Rođenje 1807., Čačak, Srbija
Smrt 1905., Brčko, Bosna i Hercegovina
Zanimanje preduzetnik
Standardizacija infokutija

Uložio je novac u izgradnju najznačajnijih poslovno-stambenih objekata koji i danas krase centar grada, te daju pečat urbanom razvoju Brčkog i njegovoj graditeljskoj baštini. Hotel Posavina, Palata Ali-age Kučukalića, Palata Kučukalića (Veselin Masleša), Dom Islahijeta, prva pošta, Vila Kučukalića, Ruždija medresa, Mekteb-ibtidaijja i drugi objekti snažno oblikuju identitet grada i potvrđuju uklapanje graditelja u evropske arhitektonske tokove. Većina ovih objekata nalazi se na stalnoj ili privremenoj listi nacionalnih spomenika kulture Bosne i Hercegovine. U nekoliko izvora spominje se podatak da je Ali-aga Kučukalić bio prvi milioner u Bosni i Hercegovini, što potpuno odgovara vrijednosti kapitala kojim je raspolagao i svjetskim razmjerima trgovine koje je Brčko dosegnulo u tom periodu.[2]

Reference uredi

  1. „Iz prošlosti Brčkog: Ali-aga Kučukalić”. dzematrahic.ba. 5 August 2017. Pristupljeno 2016-05-07. 
  2. „Godišnjica smrti znamenitog trgovca i dobrotvora Alijage Kučukalića”. biserje.ba. 5 August 2017. Pristupljeno 2016-05-07. 

Spoljašnje veze uredi