Adolf von Baeyer

Johann Friedrich Wilhelm Adolf von Baeyer (Berlin, 31. listopada 1835. - Starnberg, 20. kolovoza 1917.), njemački kemičar, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1905.

Adolf von Baeyer
Johann Friedrich Wilhelm Adolf von Baeyer godine 1905.
Rođenje 31. listopada 1835.
Njemačka Berlin, Njemačka
Smrt 20. kolovoza 1917.
Njemačka Starnberg, Njemačka
Narodnost Njemačka Nijemac
Polje Organska hemija
Institucija Univerzitet u Berlinu
Gewerbe-Akademie, Berlin
Univerzitet u Strasbourgu
Univerzitet u Münchenu
Alma mater Univerzitet u Berlinu
Akademski mentor Robert Wilhelm Bunsen
Friedrich August Kekulé
Istaknuti studenti Emil Fischer
John Ulric Nef
Victor Villiger
Carl Theodore Liebermann
Carl Gräbe
Poznat po sinteza indiga

Rođen je u Berlinu 31. listopada 1835., gdje je studirao matematiku i fiziku. Prelazi u Heidelberg i studira kemiju kod Roberta Bunsena. Uglavnom je radio u laboratoriju Friedricha Kekuléa. Doktorirao je 1858. Bio je profesor u Strasbourgu 1871., a 1875. postaje profesor kemije na Sveučilištu u Münchenu.

Njegovi glavni uspjesi su sinteza i opis indiga, otkriće ftaleinskih boja i istraživanje poliacetilena, oksonijumskih soli i nitroznih mješavina. Prvi je predložio 1869. ispravnu formulu indola. Doprinos teorijskoj kemiji uključuje teoriju istezanja trostrukih veza i teoriju istezanja za karbonske prstenove. Tijekom 1872. eksperimentirao je fenolima i formaldehidom. Nobelovu nagradu za kemiju je dobio zbog "priznanja za njegov doprinos napretku organske kemije i kemijske industrije kroz rad na organskim bojama i hidroaromatskim jedinjenjima".