Acija Balba Cezonija

Acija Balba Cezonija (Atia Balba Caesonia, 85. pne. - august/septembar 43. pne.) je bila rimska plemkinja u doba kasne Republike, najpoznatija kao majka prvog cara Augusta.

Acija Balba Cezonija
Atia Balba Caesonia
Suprug/a Gaj Oktavije;
Lucije Marcije Filip
Potomstvo Oktavija Mlađa;
Oktavije (budući car August)
Otac Marko Acije
Majka Julija Cezarius
Rođen/a 85. pne.
Umro/la august/septembar 43. pne.

Acija je bila kći Julija Cezarove sestre Julije Cezaris, te pretora Marka Acija Balba po kome je dobila ime.

Acija se prvi put udala za Gaja Oktavija, rimskog senatora i guvernera Makedonije. S njim je imala sina Oktavijana - kasnije poznatog kao August - i kći Oktaviju Mlađu, buduću suprugu Marka Antonija. Godine 59. pne. muž joj je preminuo na putu za Rim. Ponovno se udala za Lucija Marcija Filipa, koji je kasnije bio poznat kao Cezarov pristaša. Filip i Acija su pažljivo odgajali svoju djecu.

Prema Tacitu se Acija isticala svojom pobožnošću i skromnošću, a Svetonije navodi kako je pred Oktavijanovo rođenje imala brojne neobične snove i vizije, koje joj je Nigidije Figul protumačio kao znak da će se roditi "vladar svijeta".

Nakon što je Cezar odredio Oktavijana za svog nasljednika, Acija ga je, zabrinuta za njegov život, bez uspjeha pokušala nagovoriti da se odrekne te časti. Umrla je za vrijeme sinovljevog prvog konzulskog mandata. Filip se poslije oženio za jednu od njenih sestara.

U popularnoj kulturiUredi

Od prikaza Acije u likovima fikcije najpoznatijim je onaj u anglo-američkoj TV-seriji Stari Rim gdje je njen lik nosio ime Acija od Julijevaca, a tumačila ga Polly Walker. Taj lik je proizvod fikcije i ima vrlo malo zajedničkog sa stvarnom Acijom, što su priznali i sami tvorci serije, ustvrdivši kako je za predložak više služio lik njene daleko zloglasnije suvremenice Klodije.

Vanjske vezeUredi