Lucije Marcije Filip (konzul 56. pne.)

Lucije Marcije Filip (Lucius Marcius Philippus, 1. vijek pne.) bio je rimski političar iz doba kasne Republike, najpoznatiji kao očuh budućeg cara Augusta.

Pripadao je uglednoj porodici, a istoimeni otac mu je bio konzul 91. pne., kasnije poznat kao jedan od Pompejevih političkih mentora. Sam Lucije je preko Marcije, kćeri iz svog prvog braka, bio povezan sa Katonom Mlađim i optimatima. Godine 60. pne. je služio kao pretor, a godine 59. pne. kao guverner Sirije.

Godine 59. pne. je umro Gaj Oktavije, a poslije toga se Lucije oženio za njegovu udovicu Aciju Balbu Cezoniju, postavši očuh njenoj djeci - Oktaviji Mlađoj i mladom Gaju Oktaviju, kasnije poznatom kao Oktavijan i August. Antički izvori navode da se Lucije prema svojoj pastorčadi odnosio kao prema vlastitoj djeci. Godine 56. pne. je služio kao konzul.

Iako je rodbinski bio povezan s Cezarom, suprotstavljao mu se u Senatu. Početkom građanskog rata nije krio svoje pro-pompejske simpatije, ali je umjesto aktivnog sudjelovanja odlučio privremeno se povući iz politike. Tada se sprijateljio sa Ciceronom.

Kada je godine 44. pne. Cezar ubijen, Oktavijan je, na iznenađenje mnogih, u oporuci proglašen njegovim nasljednikom. Lucije je zajedno sa Acijom bezuspješno nastojao Oktavijana nagovoriti da se odrekne nasljedstva, smatrajući da će zbog toga postati metom atentatora. Kasnije je za mutinskog rata sudjelovao u pregovorima između Oktavijana i Marka Antonija. Zbog toga ga je Ciceron žestoko kritizirao.

Nakon Acijine smrti, Lucije se godine 43. pne. oženio za jednu od njenih sestara. Doživio je duboku starost, a Oktavijan mu se za njegovu vjernost odužio brojnim financijskim i drugim darovima.

Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
Publius Cornelius Lentulus Spinther i Quintus Caecilius Metellus Nepos Iunior
Konzul Rimske Republike
zajedno sa Gnejem Kornelijem Lentulom Marcelinom
56. pne.
Slijedi:
Marcus Licinius Crassus i Gnaeus Pompeius Magnus