A Star Is Born (film, 1937)

A Star is Born (naslov preveden kao Zvijezda je rođena) je američki igrani film snimljen 1937. u režiji Williama A. Wellmana. Naslovna protagonistica, čiji lik tumači Janet Gaynor, je neugledna djevojka sa farme u Sjevernoj Dakoti koja dolazi u Hollywood kako bi se okušala kao glumica. Radnja prati njenu transformaciju u veliku filmsku zvijezdu, ali i brak sa ostarjelim i samodestruktivnim glumcem (čiji lik tumači Fredric March), koji će tragično završiti.

A Star Is Born
omot DVD-a
RežijaWilliam A. Wellman
ProducentDavid O. Selznick
Scenario
Uloge
MuzikaMax Steiner
FotografijaW. Howard Greene
Montaža
  • James E. Newcom
  • Anson Stevenson
Distribucija
Datum(i) premijere
27. 4. 1937 (1937-04-27)
[1]
Trajanje111 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet1,173.639 $

Film je doživio veliki uspjeh, i dobio niz oskarovskih nominacija, postavši, između ostalog i prvi film u boji nominiran za kategoriju najboljeg filma. Kasnije je postao predmetom brojnih špekulacija o tome koje su stvarne hollywoodske ličnosti poslužile kao model za likove u filmu (pri čemu su se najčešće spominjali Barbara Stanwyck i njen suprug Frank Fay).

Snimljena su dva remakea - 1954. godine sa Judy Garland i Jamesom Masonom, te 1976. godine sa Barbrom Streisand i Krisom Kristoferssonom u glavnim ulogama. Za 2018. je najavljena premijera još jednog remakea gdje bi glavnu ulogu trebala tumačiti Lady Gaga.

Uloge uredi

Glumac Uloga
Dženet Gejnor Viki Lester
Fredrik Marč Norman Mejn
Adolf Menžu Oliver Najls
Mej Robson baka Leti
Endi Devajn Danijel "Dani" Makgvajer
Lajonel Stander Met Libi
Oven Mur Kejsi Berk
Pegi Vud gospođica Filips

Izvori uredi

Vanjske veze uredi

Streaming audio