Otvori glavni meni

Globalni televizijski događajiUredi

  • 7. mart - Američki scenaristi organizirani u Ceh američkih scenarista (WGA) započinju štrajk nastojeći ishoditi bolje tantijeme i više kreativne kontrole od filmskih i televizijskih studija; štrajk koji će potrajati sve do 7. augusta je najduži u historiji u Hollywooda; za razliku od televizijske produkcije[1], koja je bila značajno poremećena i izazvala prestanak snimanja brojnih popularnih serija, na filmsku produkciju je njen efekt bio neznatan.
  • 3. oktobar - U SAD sa emitiranjem počinje kablovska stanica Turner Network Television (današnji TNT).
  • 19. oktobar - Britanski ministar unutrašnjih poslova Douglas Hurd izdaje uputstvo kojim je BBC-u zabranjeno direktno prenositi izjave predstavnika 11 "ekstremističkih organizacija" povezanih za sjevernoirskim sukobom; mjera je prije svega usmjerena na irsku nacionalističku organizaciju Sinn Fein; do 1994. če se BBC, kako bi prenio njihove izjave, koristiti uslugama profesionalnih glumaca.
  • tokom godine - Luksemburška TV-stanica RTL Plus premješta sjedište u Köln kako bi od zapadnonjemačkih vlasti dobila dozvolu za prikazivanje u Njemačkoj.

Premijere TV-serija i redovnih emisijaUredi

TV-serije i redovne emisije prestale s emitiranjemUredi

IzvoriUredi