Za istoimenu plažu u San Franciscu v. Nacionalno područje za rekreaciju Golden Gate.

China Beach je američka nagrađivana i od kritike hvaljena dramska TV-serija o američkoj evakuacijskoj vojnojk bolnici za vrijeme vijetnamskog rata. Naziv je dobila po istoimenoj plaži u Vijetnamu. Originalno se prikazivala tri, odnosno četiri sezone na programu ABC, od 1988. do 1991.

China Beach
Formatdramska serija
KreatorJohn Wells i John Sacret Young
NastupajuDana Delany

Nan Woods
Michael Boatman
Marg Helgenberger
Robert Picardo
Tim Ryan
Concetta Tomei
Brian Wimmer
Jeff Kober
Chloe Webb
Megan Gallagher
Nancy Giles
Ned Vaughn
Troy Evans

Ricki Lake
Zemlja porijekla Sjedinjene Države
Broj epizoda64
Produkcija
Trajanje42 minuta po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalABC
Originalno prikazivanje26.4. 1988. – 22.7. 1991.

Na prostoru bivše Jugoslavije je bila emitirana pod nazivom Kineska plaža.

Pregled serije uredi

Stvorena od strane Williama Broylesa i Johna Sacreta Younga serija se osvrće na rat u Vijetnamu u jedinstvenoj perspektivi: onoj žena, vojnika i civila, koji su bili prisutni tijekom sukoba. John Wells je preuzeo na sebe veći dio serije počevši od druge sezone.

Smješteni u dijelu Vijetnama zvanom Kineska plaža, u 510-oj evakuacijskoj bolnici i odmorištu, postava uključuje doktore i sestre američke vojske, časnike, vojnike, volontere Crvenog križa, i civilno osoblje (američko, francusko i vijetnamsko). Vrlo često serija prikazuje iskustva likova kada se vraćaju u SAD, bilo na dopust ili na kraju njihove dužnosti.

Kineska plaža je bila hvaljena od strane kritičara, ali je imala nisku gledanost. ABC televizijska mreža je emitirala seriju četiri sezone, ali je zadnja sezona stavljena na hijatus u jesen 1990. i finale serije je bilo emitirano tek 22. srpnja 1991. Kao rezultat tog čudnog rasporeda, Dana Delany je mogla biti nominirana za nagradu Emmy u kategoriji najbolje glavne glumice u jesen 1992. te je nagradu i osvojila.

Glumačka postava uredi

Zanimljivosti uredi

  • Uvodna pjesma serije je bila "Reflections" Diane Ross i Supremesa, iako je nekoliko epizoda koristilo "We Gotta Get Out of This Place" Erica Burdona i The Animalsa
  • Nancy Sinatra je gostovala u finalu prve sezone, rekreirajući koncerte koji je izvodila američkim trupama 1966. i 1967.
  • Serija je osvojila Zlatni globus 1990. godine u kategoriji najbolje dramske serije
  • Dana Delany je osvojila dvije nagrade Emmy za svoju ulogu poručnice Colleen McMurphy (još dvaput je bila nominirana ali je izgubila od Patricije Wettig), dok je Marg Helgenberger osvojila Emmyja u kategoriji najbolje sporedne glumice

Vanjske veze uredi