1985. na televiziji

1985. na televiziji
< · 1983 · 198419851986 · 1987 · >
na filmu

TV-serije (premijere)  / TV-filmovi 

Globalni televizijski događaji uredi

  • 1. januar - U SAD sa emitiranjem počinje VH1, sestrinska kablovska stanica MTV-ja.
  • 6. januar - U Ujedinjenom Kraljevstvu prestaje emitiranje televizijskog signala po sistemu 405 linija.
  • 15. maj - Na programu američke mreže ABC premijerno prikazana Royal Wedding, završna epizoda pete sezone TV-serije Dinastija u čijoj završnoj sceni sve glavne likove mecima izrešetaju prilikom puča u fiktivnoj zemlji Moldaviji; tzv. "Moldavijski masakr" izaziva višemjesečne špekulacije o sudbini likova; nakon što se na početku šeste sezone ispostavi da su gotovo svi protagonisti preživjeli, taj događaj postaje jednim od najpoznatijih, ali i najkontroverznijih cliffhangera u historiji televizije.
  • 29. maj - Televizijski gledatelji širom Evrope u neposrednom direktnom prijenosu finalne utakmice fudbalskog Kupa šampiona imaju prilike svjedočiti sukobu navijača Liverpoola i Juventusa koji će kasnije postati poznat kao Hayselska tragedija.
  • 13. jul - U Londonu i Philadelphiji istovremeno održan Live Aid, dobrotvorni koncert koji je okupio neke od tada najpoznatijih i najpopularnijih izvođača rock i pop muzike i čija su sredstva namijenjena otklanjanju posljedica gladi u Etiopiji; direktno se prenosi na televizijskim kanalima širom svijeta, postavši jednim od najgledanijih rock-koncerata u historiji.
  • 31. jul - BBC nakon trideset godina zabrane emitira The War Game, kontroverzni igrano-dokumentarni film posvećen hipotetskim posljedicama Trećeg svjetskog rata na Ujedinjeno Kraljevstvo.
  • ljeto - RTV Zagreb u okviru mreže JRT započinje emitiranje Programa plus, kasnovečernje kolažne TV-emisije namijenjene stranim turistima koji se odmaraju na obalama Jadranskog mora, a koji sadrži niz aktraktivnih britanskih i američkih televizijskih serija; koncept će brzo prihvatiti RTV Beograd uvevši emisiju BIS, te Televizija Sarajevo sa emisijom I noć i dan; obje će se emitirati izvan ljetnih mjeseci.

Premijere TV-serija i redovnih emisija uredi

TV-serije i redovne emisije prestale s emitiranjem uredi

Izvori uredi