Željka Cvijanović

Željka Cvijanović (Teslić, SFR Jugoslavija, 4 mart 1967) je Bosanskohercegovačka političarka iz Republike Srpske, koja od 2013. obavlja dužnost predsjednice Vlade Republike Srpske. Prije toga je bila ministarka za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske.

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović

Mandat(i)
Predsjednik Vlade Republike Srpske
12. mart 2013. -
Prethodnik Aleksandar Džombić
Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske
29. decembar 2010 - 27. februar 2013.
Naslednik Igor Vidović
Biografija
Potomstvo 3

Životopis uredi

Rođena je 4 marta 1967. u Tesliću gdje je završila osnovnu i srednju školu. Visoko obrazovanje nastavlja na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, zatim Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, i na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Magistrirala je u oblasti diplomatsko-konzularnog prava na temu „Međunarodno-pravni položaj Evropske unije“.

Radila je kao nastavnik i profesor engleskog jezika, kao viši prevodilac, a potom i asistent u Misiji Evropske unije u BiH, kao savjetnik predsjednika Vlade za evropske integracije i saradnju sa međunarodnim organizacijama, a obavljala je i poslove šefa Kabineta predsjednika Vlade Republike Srpske i rukovodila Jedinicom za koordinaciju i evropske integracije. U proteklom skupštinskom mandatu bila je član iz reda stručnjaka Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske.

Na položaj ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske izabrana je 29. decembra 2010. godine. Za premijera je izabrana 12. marta 2013.

Porodični život uredi

Rođena je u porodici Grabovac, od oca Slobodana i majke Ive. Udata je za Aleksandra Cvijanovića, generalnog direktora Zavoda za izgradnju Banje Luke. Majka je dvoje djece. Nastanjena je u Banjaluci.

Vidi još uredi

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi