Čanadska županija

Čanadska županija (lat. Comitatus Chanadiensis, mađ. Csanád vármegye, nem. Komitat Tschanad) je bila županija, odnosno upravna jedinica srednjovekovne Kraljevine Ugarske (11-16. vek), kao i habzburške Kraljevine Ugarske (između 17. i 20. veka). Upravno sedište županije bio je grad Mako (danas u sastavu Mađarske).

Čanadska županija
Comitatus Chanadiensis
Csanád vármegye
Komitat Tschanad


(nedostaje slika zastave) Grb
Zastava Grb

Položaj županije
Geografija
Kontinent Evropa
Regija Srednja Evropa
Zemlja Austrougarska - Ugarski deo Monarhije
Prestonica Mako
Površina 1.714 km²
Stanovništvo 145.200 (1910)
gustina: 84,7 stan./km²
Društvo
Zvanični jezici latinski, nemački, kasnije mađarski, govorni jezici: slovački, rumunski, srpski
Religija katolicizam, protestantizam, pravoslavlje
Vladavina
Titula vladara Župan
Osnivanje 11. vek / 17. vek
Prestanak 16. vek / 1920.
Status Bivša županija
Događaji
Prethodnici i naslednici
Prethodile su: Nasledile su:
Temišvarski pašaluk (Osmansko carstvo) Županija Čanad-Arad-Torontal (Mađarska)
Portal:Istorija
Čanadska županija u 14. veku

Tokom istorije županija je menjala svoje granice. U srednjem veku je obuhvatala područja na obe strane reke Moriš, odnosno severno i južno Pomorišje sa severozapadnim delom današnjeg Banata. U sastavu županije tada su se nalazila današnja mesta Segedin, Mako, Kikinda, Novi Kneževac, Čanad, Nadlak, Veliki Semikluš, Perjamoš, itd. U 16. veku, ovaj prostor ulazi u sastav Osmanskog carstva, koje ovde formira Temišvarski pašaluk.

Nakon uspostave habzburške uprave krajem 17. veka, županija je obnovljena ali sa umanjenim granicama, tako da je tada obuhvatala samo prostor severnog Pomorišja. Županija je kasnije proširena uključenjem delova razvojačene Pomoriške vojne granice. Nakon Prvog svetskog rata, područje tadašnje Čanadske županije je podeljeno između Mađarske i Rumunije. Od delova ove županije koji su pripali Mađarskoj uspostavljena je nova županija Čanad-Arad-Torontal. Celokupna istorijska teritorija koju je ova županija zahvatala u srednjem veku danas je podeljena između Mađarske, Rumunije i Srbije.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi