Aethelthryth

(Preusmjereno sa Æthelthryth)

Æthelthryth (ili Æðelþryð) (cca. 636 – 23. jun 679) je anglosaksonska kršćanska svetica za koju se često koristi ime Etheldreda ili, ponekad, od milja, Audrey. Bila je istočnoanglijska princeza i fenlandska kraljica prije nego što se zaredila i postala prvim Opatom Elya u današnjoj engleskoj Grofoviji Cambridgeshire.

Sveta Etheldreda
Saint Etheldreda.JPG

Sveta Etheldreda se moli pred oltarom

iz Little Pictorial Lives of the Saints, Benziger Brothers, 1878

Rođen/a cca. 636, Exning, Suffolk
Umro/la 23. jun 679., Ely, Cambridgeshire
Štuje se u Rimokatolička crkva; Anglikanska zajednica; Pravoslavlje
Glavno svetište crkva sv. Ethelrede, Ely Place, Holborn, London; prvotno Katedrala u Elyju (danas uništena)
Kalendar svetaca 23. 6.
Atributi Opatica koja drži maketu Katedrale u Elyju
Zaštitništvo od bolova u grlu

BiografijaUredi

Vjerojatno je bila rođena u Exningu blizu Newmarketa u Suffolku kao jedna od četiriju svetih kćeriju kralja Onne od Istočne Anglije. Sve su se povukle iz sekularnog života i osnovale opatije. Osim triju sestara (Seksburge, Etelburge, Vitburge, imala je brata Jurmina.

Oko 652. udala se Tondbercta, poglavicu ili princa južnih Gyrwasa. Nekako je supruga uvjerila neka poštuje njen zavjet trajnog djevičanstva koji je dala još prije udaje. Nakon suprugove smrti 655. povukla se na dotarij u Ely, koji je dobila od svog supruga Tondbercta. Na tom je otoku poslije osnovala opatiju u Elyju 673. godine. Zbog političkih se razloga ponovo udala 660., ovog puta za Egrita Northumbrijskog. Malo poslije njegova dolaska na prijestolje 670., Eteldreda je postala časna sestra.

Za sveticu je drže rimokatolici, anglikanci i pravoslavci. Glavno mjesto štovanja bila je katedrala u Elyu, koja je danas u ruševnom stanju. Danas je to crkva sv. Etelrede u Ely Placeu, Holborn, London.

Blagdan sv. Eteldrede je 23. juna. Zaštitnica je oboljelih na grlu. Ikonografski ju se prikazuje kao opaticu koja u ruci drži Elyjsku katedralu.

IzvoriUredi

  • Virginia Blanton (2007) Signs of Devotion: the cult of St Aethelthryth in medieval England, 695-1615. University Park, Pa: Pennsylvania State University Press ISBN 0-271-02984-6[1]
  • McCash, June Hall & Judith Clark Barban, ed. and trans. (2006) The Life of Saint Audrey; a text by Marie de France. Jefferson, NC: McFarland ISBN 0-7864-2653-5
  • M. Dockray-Miller (2009) Saints Edith and Æthelthryth: Princesses, Miracle Workers, and their Late Medieval Audience; the Wilton Chronicle and the Wilton Life of St Æthelthryth, Turnhout: Brepols Publishers ISBN 978-2-503-52836-6
Fusnote

Vanjske vezeUredi