Zhejiangopterus

Zhejiangopterus je rod pterosaura aždarkida sa samo jednom poznatom vrstom, koja je nastanjivala Kinu tokom perioda krede.

Zhejiangopterus
Zhejiangopterus linhaiensis
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Sauropsida
Red: Pterosauria
Podred: Pterodactyloidea
Porodica: Azhdarchidae
Rod: Zhejiangopterus
Cai & Feng, 1994
Rekonstruirani skelet vrste Zhejiangopterus linhaiensis. Mjerilo predstavlja 500 mm

Kineski paleontolozi Cai Zhengquan i Wei Feng tom su rodu dali naziv 1994. godine. Nomenklaturni tip je Zhejiangopterus linhaiensis. Naziv roda odnosi se na Provinciju Zhejiang i sadrži latiniziranu grčku riječ pteron, koja znači "krilo". Naziv vrste odnosi se na grad Linhai.

Mladi radnik u rudniku kečnjaka po imenu Xu Chengfa 1986. je pronašao velik fosil u blizini sela Aolicun. Xu je pismeno obavijestio direktora Prirodoslovnog muzeja Zhejiang u Hangzhouu, Minga Huaa, koji je prema njegovom opisu shvatio da su u pitanju ostaci nepoznatog pterosaura. Poslao je tim opisivača i Wu Weitang da istraže fosil. Oni su osigurali fosil i uputili lokalnu populaciju da obrati pažnju u slučaju novih otkrića. Xu je uspio pronaći još tri primjerka prije nego što je nastradao u nesreći 1988. godine; jedan drugi radnik našao je potpunu lubanju.

Tokom ranih devedesetih u Formaciji Tangshang, u slojevima starosti 81,5 miliona godina (kampan), pronađeno je šest većih fosila. Među njima bio je i holotip, ZMNH M1330, otisak lubanje mlade jedinke. Priključeno mu je nekoliko paratipova: ZMNH M1325, skelet bez lubanje; ZMNH M1328, gotovo potpun skelet; i ZMNH M1329, fragmentaran skelet.

Zhejiangopterus je bio osrednje velik pterosaur. Raspon krila isprva je procijenjen na 5 metara. Naknadne procjene smanjile su ga na oko 3,5 metra.[1] Lubanja mu je bila duga, niska, savršeno zasvođena u obliku luka i nije posjedovala krestu, kao što je slučaj kod srodnih vrsta. Nosni otvor i veliki otvor koji je obično prisutan između nosnih i očnih otvora kod arhosaura spojili su se kod vrsta poput ove u svrhu stvaranja jednog velikog ovalnog otvora koji je zauzimao gotovo polovinu dužine lubanje. Kljun je bio dug, tanak, sa oštrim vrhom i nije sadržavao zube. Vratni pršljenovi bili su izduženi. Prvih šest leđnih pršljenova sraslo je u notarium. Očuvano je nekoliko parova stomačnih rebara. Natkoljenica mu je bila upola manja od nadlaktice, snažna i tanka. Krila su mu bila kratka, ali krupna.[2]

Prvi opisivači klasificirali su Zhejiangopterusa kao pripadnika Nyctosauridae, zato što je, od dva pterosaura za koje su imali dobre opise, Pteranodona i Nyctosaurusa, on najviše sličio ovom drugom. Žalili su se na nedostatak podataka o Quetzalcoatlusu. David Unwin je 1997. ustanovio da je Zhejiangopterus bio u bližem srodstvu sa tom divovskom američkom formom i stoga pripadao porodici Azhdarchidae. Ni jedan drugi aždarkid nije poznat iz tako potpunog materijala kao Zhejiangopterus.

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. Unwin, D. & Lü J. (1997), "On Zhejiangopterus and the relationships of Pterodactyloid Pterosaurs", Historical Biology, 12, p. 200
  2. Cai, Z., and Wei, F. (1994). "On a new pterosaur (Zhejiangopterus linhaiensis gen. et sp. nov.) from Upper Cretaceous in Linhai, Zhejiang, China." Vertebrata Palasiatica, 32: 181-194.

Vanjske poveznice uredi