Završje (Grožnjan)

Završje - Piemonte d'Istria (tal. [pjeˈmonte d'istria]), naselje u sjeverozapadnoj Istri, u sastavu Općine Grožnjan, Istarska županija.

Završje - Piemonte d'Istria
Most Parenane iznad Mirne kraj Završja
Završje - Piemonte d'Istria
Završje - Piemonte d'Istria na karti Hrvatske
Završje - Piemonte d'Istria
Završje - Piemonte d'Istria
Završje - Piemonte d'Istria na karti Hrvatske
Županija Istarska županija
Općina/Grad Grožnjan
Geografske koordinate
 - z. š. 45.373 N
 - z. d. 13.773 E
Stanovništvo (2001 / 2011)
 - Ukupno 59
 - Broj domaćinstava 20
Pošta 52429 Grožnjan (Grisignana)
Pozivni broj +385 052
Autooznaka PU

ZnamenitostiUredi

PovijestUredi

Nastao kao stari kaštel smješten iznad rijeke Mirne dugo je bio u posjedu venetske porodice Contarini. Grad je bio zaštićen dvostrukim bedemima s portama od kojih su ostala sačuvana samo jedna nedavno (2008.) restaurirana.

Sve do 1945. Završje je bilo poljoprivredni centar, a nakon aneksije Hrvatskoj dolazi do velikog julijskog egzodusa pa je tako večina populacije Završja prebjegla u Trst gdje su i formirali svoju Zajednicu u egzilu.

GeografijaUredi

Završje se nalazi istočno od Grožnjana u vali otvorenoj prema jugu, tj. dolini Mirne. Do njega vodi sjeverni odvojak sa ceste Ponte Porton-Levade-Istarske Toplice, koji se sjeverno od Završja, kod zaselka Mlini odvaja zapadno do Martinčića te sjeverno za Makovce i Šternu. Sjeveroistočno su Vižintini Vrhi, jugoistočno se nalaze Antonci i Krajići, južno preko Mirne je Vižinada, jugozapadno je Kostanjica.

Završju pripadaju zaseoci: Čirkoti (jugozapadno), Štroligi (južno), Montičel, Mlin, Soša, Dobrilovići i Vigini (sjeverno).

ZanimljivostiUredi

Završje je bilo najuži kandidat za snimanje filma o Robinu Hoodu. 27. II. 2020., nakon tri mjeseca tijesne borbe u utrci za najbolju filmsku lokaciju (Location Award) osvojilo je drugo mjesto. Na Berlinalu je proglašen pobjednik, kanarski otok Hierro.

StanovništvoUredi

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine, naselje je imalo 59 stanovnika[1] te 20 obiteljskih kućanstava.[2]


Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[3]


IzvoriUredi