Zastava Libije

Zastava Libije usvojena 19. studenog 1977. sastoji se od prostog zelenog polja bez ikakvih detalja na sebi. Jedina je takva zastava na svijetu.

Zastava Libije

PovijestUredi

 
1951. - 1969.
 
1969. - 1972.
 
Zastava Federacije Arapskih Država 1972. - 1977.

Prva državna zastava moderne Libije je usvojena kada je zemlja stekla neovisnost od Italije godine 1951. To je bila crveno-crno-zelena trobojka, sa bijelim polumjesecom i zvjezdom u sredini, i srednjom, crnom trakom dvostruke širine u odnosu na vanjske trake. I danas ovu traku koriste monarhisti i Gadafijevi protivnici.

Nakon puča 1969., ova zastava je zamijenjena pan-arapskom crveno-bijelo-crnom trobojkom (sličnoj današnjoj jemenskoj zastavi). Nakon formiranja i razdruživanja Federacije Arapskih Republika (koja je kratko povezivala Libiju, Egipat i Siriju), usvojena je sadašnja zelena zastava.

SimbolikaUredi

Zelena je tradicionalna boja islama, državne religije u Libiji. Ona također simbolizira Gadafijevu "Zelenu revoluciju". Gornji desni kut zastave predstavlja mir, gornji lijevi život, donji desni vjernost zemlji, a donji lijevi jedinstvo.

Druge zelene zastaveUredi

Irski nacionalizam tradicionalno kao simbol koristi zelenu zastavu. Trenutna zastava Irske je trobojka, sa zelenom koja predstavlja irske katolike, narančastom koja predstavlja irske protestante, i bijelom u sredini, koja predstavlja mir.

U Orwellovoj noveli Životinjska farma, na farmi se vijori zelena zastava, koja doduše nema veze s libijskom zastavom.