Zakon o volonterstvu

Zakon o volonterstvu donio je Hrvatski sabor na sjednici od 18. V. 2007. godine, a Odluku o proglašenju Zakona o volonterstvu potpisao je predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić 25. V. 2007. godine. Zakon je stupio na snagu osmoga dana nakon objave u Narodnim novinama.

Opće odredbe uredi

U "Općim odredbama" definirano je šta se uređuje ovim zakonom, šta je volontiranje, šta nije volontiranje, šta je dugotrajno volontiranje, ko su volonteri / volonterke, ko su maloljetni volonteri, ko su organizatori volontiranja i ko su korisnici / korisnice volontiranja.

Članak 1. uredi

Ovim se Zakonom uređuju osnovni pojmovi vezani za volontiranje, temeljna načela volontiranja, uvjeti volontiranja, prava i dužnosti volontera te organizatora volontiranja, uvjeti sklapanja ugovora o volontiranju, donošenje Etičkog kodeksa volontera, izdavanje potvrde o volontiranju, državna nagrada za volontiranje te nadzor nad izvršenjem ovoga Zakona.

Članak 2. uredi

  • (1) Volontiranje se prepoznaje i promiče kao aktivnost od interesa za Republiku Hrvatsku koja dovodi do poboljšanja kvalitete života, do aktivnog uključivanja osoba u društvena zbivanja te do razvoja humanijega i ravnopravnijega demokratskog društva.
  • (2) Ulogu i značaj volontiranja potrebno je prenijeti djeci i mladima kroz školovanje u odgojno-obrazovnim ustanovama Republike Hrvatske.

Članak 3. uredi

  • (1) Volontiranjem se, u smislu ovoga Zakona, smatra dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a obavljaju ih osobe na način predviđen ovim Zakonom, bez postojanja uvjeta isplate novčane nagrade ili potraživanja druge imovinske koristi za obavljeno volontiranje, ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.
  • (2) Ovaj se Zakon primjenjuje na obavljanje usluga ili aktivnosti čije je obavljanje organizirano na način uređen ovim Zakonom.
  • (3) Dugotrajno volontiranje je ono koje volonterka i/ili volonter obavljaju najmanje 20 sati tjedno, najmanje tri mjeseca bez prekida.

Članak 4. uredi

Ovaj Zakon primjenjuje se i na volontiranje iz članka 3. ovoga Zakona u dijelu u kojemu ono nije određeno posebnim propisima.

Članak 5. uredi

  • (1) Volontiranjem se, u smislu ovoga Zakona, ne smatra:

- dobrovoljno obavljanje usluga ili aktivnosti koje su u suprotnosti s Ustavom Republike Hrvatske, drugim propisima Republike Hrvatske te preuzetim međunarodnopravnim obvezama,
- obavljanje usluga ili aktivnosti za koje postoji uvjet isplate ili potraživanja novčane nagrade odnosno druge imovinske koristi, a koje se obavljaju bez zasnivanja radnog odnosa uređenoga Zakonom o radu,
- obavljanje poslova koji, s obzirom na narav i vrstu rada te ovlasti poslodavca, imaju obilježja poslova za koje se osniva radni odnos sukladno Zakonu o radu,
- stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (volonterski rad) uređeno Zakonom o radu ili drugim propisima,
- obavljanje usluga ili aktivnosti koje je jedna ugovorna strana obvezna pružiti drugoj ugovornoj strani na temelju ugovora, osim ugovora o volontiranju,
- obavljanje usluga ili aktivnosti koje je jedna osoba obvezna pružiti drugoj osobi na temelju zakona ili drugih propisa,
- izvršavanje posebnih obveza sukladno sudskim odlukama i presudama,
- obavljanje usluga ili aktivnosti koje su uobičajene u obiteljskim, prijateljskim ili susjedskim odnosima.

  • (2) Obavljanje usluga ili aktivnosti koje se ovim Zakonom smatraju volontiranjem ne uključuje besplatno i nepovratno davanje imovine, novca ili besplatno davanje na uporabu pokretnina i nekretnina.

Članak 6. uredi

  • (1) Volonterka ili volonter je, sukladno odredbama ovoga Zakona, poslovno sposobna osoba koja volontira u Republici Hrvatskoj, odnosno koja volontira u inozemstvu, sukladno važećim nacionalnim i međunarodnim propisima, ukoliko nije drukčije uređeno ovim Zakonom.
  • (2) Maloljetna volonterka ili volonter je osoba mlađa od 18 godina koja volontira u Republici Hrvatskoj, sukladno članku 12. ovoga Zakona.

Članak 7. uredi

Članak 8. uredi

Korisnica ili korisnik volontiranja je fizička ili pravna osoba koja prima usluge volontera.

Ostale odredbe uredi

Nakon "Općih odredbi" Zakonom se uređuju:

  • 2. Temeljna načela volontiranja
Načelo zabrane diskriminacije volontera i korisnika volontiranja
Načelo zaštite korisnika volontiranja
Načelo zabrane iskorištavanja volontera
Načelo zaštite maloljetnih volontera
Odgoj za volontiranje
Načelo zaštite osoba djelomično i potpuno lišenih poslovne sposobnosti
Načelo besplatnosti volontiranja
Načelo dobrovoljnosti i solidarnosti volontiranja
Načelo transnacionalnosti volontiranja
  • 3. Tijelo nadležno za provedbu zakona i savjetodavno tijelo
  • 4. Etički kodeks volontera
  • 5. Državna nagrada za volontiranje
  • 6. Ugovor o volontiranju
  • 7. Prava i obveze volontera i organizatora volontiranja
  • 8. Nadzor
  • 9. Kaznene odredbe
  • 10. Završne odredbe

Vanjske poveznice uredi