Za evropsku Srbiju

Za evropsku Srbiju (ZES) je bila politička koalicija srpskih stranaka proevropske i pro-zapadne orijentacije osnovana 2008. godine, a koju je vodio predsednik Republike Srbije|predsednik Srbije]] Boris Tadić i njegova Demokratska stranka. Osnovana je u proleće nedugo nakon raspada dotadašnje parlamentarne većine izazvane proglašenjem nezavisnosti Kosova u februaru, a pred izvanredne izbore u maju iste godine.

Za evropsku Srbiju
Lider Boris Tadić
Osnovana 2008
Raspuštena 2011
Sedište Beograd
Država  Srbija
Ideologija evropeizam
Politička pozicija centar

Stranke koje su ušle u koaliciju su bile:

Za tu je koaliciju bilo karakteristično da je predstavljala model tzv. velikog šatora, odnosno političke koalicije koja je trebala okupiti što je moguće više političkih stranaka, često sa suprotstavljenim ideologijama ili programima. To je dovelo do svojevrsnog "preslagivanja" na srpskoj političkoj sceni, pa se tako pro-zapadnoj Demokratskoj stranci priključio Srpski pokret obnove koji se dotada smatrao "tvrdom" nacionalističkom strankom, dok je radikalno anti-nacionalistička LSV napustila dotadašnji savez sa LDP-om. Osim najosnovnijih ciljeva, kao što su nastavak demokratskih reformi i ulazak ulazak Srbije u EU, glavna svrha koalicije je bilo sprečavanje rasipanja glasova koje bi dozvolilo da nacionalistička SRS postane najjači blok u Skupštini i sastavi vladu.

Koalicija Za evropsku Srbiju je u tome uspela, te je osvojila 39 % glasova i 102 od 250 mesta u Skupštini. Posle je formirala vladu uz pomoć Socijalističke partije Srbije.

Godine 2011. je iz koalicije izašao SPO zbog neslaganja oko politike prema Kosovu, a potom i G17 Plus od koga je kasnije stvorena nova stranka Ujedinjeni regioni Srbije.

Pred izbore 2012. je Tadić okupio novu koaliciju pod naslovom Izbor za bolji život — Boris Tadić.