Linhe Wang (臨賀王)
Porodično ime: Xiao (蕭, xiāo)
Osobno ime: Zhengde (正德, zhèng dé)
Posthumno ime: Nema

Xiao Zhengde (蕭正德) (? -549), kurtoazno ime Gonghe (公和) bio je carski princ, i nakratko pretendent na prijestolje kineske dinastije Liang.

Xiao Zhengde je bio treći po redu sin Xiao Honga (蕭宏), nižerangiranog službenika dinastije Južni Qi, čiji je mlađi brat Xiao Yan 502. preuzeo prijestolje kao car Wu, osnivač dinastije Liang. Prije tih događaja je Xiao Hong umro, a Xiao Yan, koji tada nije imao vlastitih sinova, usvojio nećaka Xiao Zhengdea kao vlastitog sina. Međutim, nakon što mu je konkubina Ding Lingguang rodila sina po imenu Xiao Tong, car Wu ga je proglasio krunskim princom, ignorirajući Xiao Zhengdea, koji je dobio tek status markiza. Xiao Zhengde je s time bio nezadovoljan, te je godine 522. pobjegao na sjever, u državu Sjeverni Wei, na čijem je dvoru nastojao dobiti podršku za preuzimanje prijestolja. Tamo se, međutim, već nalazio službenik Xiao Baoyin, potomak svrgnute dinastije Južni Qi i pretendent na njeno prijestolje, koji je u Xiao Zhengdeu vidio konkurenciju i tražio da se pogubi. Zbog toga se Xiao Zhengde vratio na jug, gdje mu je očuh oprostio za bijeg i vratio mu oduzete počasti.

Xiao Zhengdeov položaj se malo popravio nakon smrti Xiao Tonga 531. kada je dobio titulu princa, ali je prijestonasljednikom opet proglašen carev biološki sin Xiao Gang. Prilika za Xiao Zhengdea se pružila 548. kada se protiv cara pobunio general Hou Jing. Car je protiv njega poslao Xiao Zhengdeovu vojsku, ali je Xiao Zhengde stao na stranu pobunjenika i omogućio mu da opkoli i pod opsadu stavi prijestolnicu Jiankang. Hou Jing ga je, zauzvrat, proglasio carem te obećao da će pogubiti cara Wua i Xiao Ganga kada zauzme grad. Međutim, kada je palača 549. pala, to nije učinio te je Xiao Zhengde vraćen na status običnog princa. Nezadovoljni Xiao Zhengde je pokušao skovati zavjeru s lojalistima dinastije Liang, ali su kompromitirajuća pisma pala u Hou Jingove ruke. On je u ljeto 549. Xiao Zhengdea dao zadaviti.

Napomene i reference uredi