Imena (detalji)
također se piše: Ji Kang
kineski: 嵇康
Hanyu Pinyin: Xī Kāng
Wade-Giles: Hsi1 K'ang1
Porodično ime: Xi
tradicionalni kineski:
Osobna imena
Kurtoazno ime : Shuye (叔夜)
Pseudonim : Zhongsan Daifu (中散大夫)

Xi Kang ili Ji Kang (223–262) bio je kineski književnik, pjesnik, taoistički filozof, muzičar i alkemičar, koji je živio u državi Cao Wei, jednom od Tri kraljevstva. Poznat je kao autor brojnih tekstova na temu dugovječnosti, etike, politike, muzičke teorije, kao i guqin muzičkih kompozicija.

Pripadao je kružoku taoističkih i drugih nonkonformističkih mislilaca kasnije poznatih kao Sedam mudraca Bambusovog gaja. Njemu je pripadao i Ruan Ji sa kojim će otpočeti homoseksualnu ljubavnu vezu. Kineski tekstovi navode kako je Gospa Han, supruga filozofa Shan Taoa, jednog od članova grupe, promatrala Ruana Jia kako vodi ljubav sa Xi Kangom te, duboko impresionirana Ruan Jijevom vještinom, svom mužu poslije rekla "kako je sa Ruan Jijem jednak po intelektu, ali ne i u spavaćoj sobi". [1]

Xi Kangov nonkonforizam se očitovao u žestokoj kritici konfucijanstva i mnogih društvenih normi svog vremena. Te kritike su sa vremenom počele skandalizirati javnost, a kada je javno kritizirao ministre Zhong Huija i Sima Zhaoa, uhapšen je i osuđen na smrt.

Izvori

uredi
  1. Hinsch, Bret. (1990). Passions of the Cut Sleeve. University of California Press. pp. 68- 69

Eksterni linkovi

uredi