Sima Zhao (? -265), kurtoazno imeZishang (子尚), bio je kineski velikodostojnik, a potom regent i de facto vladar države Cao Wei, jednog od Tri kraljevstva.

Sima Zhao
Ovo je kinesko ime; porodično ime je Sima.

Bio je sin regenta Sima Yija, koji je 249. u dvorskom puču preuzeo vlast u državi, a koga je 251. naslijedio njegov stariji brat Sima Shi. Godine 254. je zajedno sa bratom bio meta zavjere sa ciljem da vlast ponovno preuzme car Cao Fang; ona nije uspjela, i novim je carem postao Cao Mao. Godine 255. Sima Shi je umro, a Sima Zhao je od njega preuzeo vlast. Nakon što je suzbio i Cao Maov pokušaj preuzimanja vlasti, za novog cara je instalirao Cao Huana. Tada se okrenuo vanjsko-političkim poslovima te je, iskoristivši slabost suparničke države Shu Han protiv nje 263. lansirao pohod koji će završiti njenim osvajanjem i pripajanjem državi Cao Wei. Sima Zhao je nakon toga sebi dao titulu Kralj Jina - što su mnogi vidjeli kao prvi korak prema formalnom preuzimanju carske titule. Međutim, prije nego što su ti planovi stigli biti ostvareni, Sima Zhao se razbolio i umro. Sima Zhaoa je naslijedio njegov sim Sima Yan, koji je nekoliko mjeseci kasnije sebe proglasio carem i osnovao dinastiju Jin. Poslije toga je svom ocu posthumno dao titulu Car Wen od Jina (晉文帝), sa hramski imenom Taizu (太祖).

Sima Zhao je ostao ovjekovječen u kineskoj izreci "Svi na ulici znaju što je Sima Zhaou na umu." (Sīmǎ Zhāo zhī xīn, lùrén jiē zhī, 司馬昭之心, 路人皆知) čime se označavaju skrivene namjere koje više uopće nisu skrivene. Izreka se pripisuje caru Cao Maou koji je njome komentirao Sima Zhaove planove za preuzimanje carske titule.

V. također uredi