Whitechapel (serija)

Whitechapel je bila britanska dramsko-kriminalistička serija kuće Carnival Films[1] u kojoj se tim detektiva iz londonskog Whitechapela bavi slučajevima koji su replike povijesnih zločina. Scenaristički tim sačinjavali su Ben Court i Carlone Ip, dok su na režiji sudjelovali S.J. Clarkson, David Evans, Jon East, Richard Clark, John Strickland i Daniel Nettheim. Glazbu za seriju napisala je Ruth Barrett.

Whitechapel
Uvodna špica prve sezone
Žanrdrama, kriminalistički, triler
ScenarioBen Court
Caroline Ip
Steve Pemberton (1 epizoda; 2013)
RežijaS.J. Clarkson (2009)
David Evans (2010)
Jon East (2012-2013)
Richard Clark (2012)
John Strickland (2012)
Daniel Nettheim (2013)
NastupajuRupert Penry-Jones
Phil Davis
Steve Pemberton
Kompozitor muzičke temeRuth Barrett
Kompozitor(i)Ruth Barrett
Malcolm Lindsay
Zemlja porijekla Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik/ciengleski jezik
Broj sezona4
Broj epizoda18 (Lista epizoda)
Produkcija
Izvršni producent(i)Sally Woodward Gentle
Producent(i)Marcus Wilson
David Boulter
Montažer(i)Liana Del Giudice
Anthony Combes
FotografijaBalazs Bolygo
Kieran McGuigan
Trajanje45 minuta
Producentska kompanija/eCarnival Films
Emitiranje
Originalni kanalUjedinjeno Kraljevstvo ITV
Originalno prikazivanje2. veljače 2009.9. listopada 2013.
Eksterni linkovi
Službene stranice

Prva sezona premijerno je u Ujedinjenom Kraljevstvu prikazana 2. veljače 2009. godine, a bavila se suvremenim imitatorom zloglasnog Jacka Trbosjeka. ITV je drugu sezonu naručio u rujnu 2009. godine, a središnja tema bila su zloglasna braća Kray.[2] Druga sezona premijerno je prikazana 11. listopada 2010. Već u ožujku 2011. godine, ITV je naručio i treću sezonu, koja je sa standardnog troepizodnog formata povećana na šest dvodijelnih epizoda, odnosno tri slučaja.[3] Specifičnost treće sezone je što se nije bavila nijedni konkretnim slučajem, već je kroz epizode davala uvid u velik broj povijesnih zločina. Premijerno je prikazana 30. siječnja 2012. godine. Dana 24. rujna 2012., ITV je naručio i četvrti sezonu serije,[4] koja je emitirana tokom rujna i listopada 2013. godine u istom formatu kao i treća sezona. Iako je četvrta sezona završila kao cliffhanger, Rupert Penry Jones je 16. studenog 2013. godine, preko Twittera, potvrdio kako je to bila posljednja sezona i kako ITV neće snimati i petu.[5]

Prva i druga sezona su prikazane u Sjedinjenim Državama tijekom šest uzastopnih srijeda, počevši od 26. listopada 2011. godine na programu BBC America. Treća sezona počela je s američkim emitiranjem 28. ožujka 2012., također na BBC America. U Hrvatskoj je isprva prikazana samo prva sezona i to u dva navrata, kada su uzasopno, tijekom jedne večeri, emitirane sve tri epizode prve sezone. Ipak, nakon godinu dana, na drugom programu su prikazane i druga i treća sezona. Serija je emitirana dva puta tjedno (ponedjeljkom i utorokom), a sezone su išle uzastopce, bez prekida. Seriju je emitirala Hrvatska radiotelevizija.

Produkcija i razvoj uredi

Prvu sezonu serije (ali i kasnije dvije), napisali su Ben Court i Caroline Ip. Direktorica dramskog programa ITV-a, Laura Mackie, opisala je prvu sezinu na ovaj način: "'Whitechapel' predstavlja jako moderan pristup detektivskom žanru koji kombinira viktorijansku intrigu originalnih slučajeva s daškom atmosfere suvremenog londonskog East Enda. Ovo nije samo krvoločna rekonstrukcija Trbosjekovih ubojstava, već je glavni fokus stavljen na tri glavna lika i crni humor koji ih povezuje."[6]

Istina, dok su se prve dvije sezone poprilično oslanjale na slučajeve kao okosnicu i pokretač radnje, treća sezona donijela je veći zaokret prema privatnim životima i odnosima među likovima. Sfera je proširena i na sporedne likove, posebice ističući psihologiju likova i utjecaj kaotičnih slučajeva na psihu sudionika.

Dok su glavni glumci ostali nepromijenjeni, sporedni likovi prošli su nekoliko promjena od prve sezone. DC Fitzgerald (Christopher Fulford) imao je jako važnu ulogu u timu tijekom prve sezone, ali je zbog curenja informacija degradiran, da bi kasnije završio u zatvoru zbog surađivanja s Krayjevima (sezona 2). DC Sanders (Johnny Harris), koji je također bio član Chandlerova tima, izbačen je nako prve sezone. DC McCormack (George Rossi) je, tijekom slučaja s Krayjevima, počinio samoubojstvo (sezona 2). Kao zamjene su dovedeni DC Mansell (Ben Bishop), McCormackov prijatelj koji dolazi na početku druge sezone, te DC Megan Riley (Hannah Walters), koja je dovedena kao zamjena za McCormacka na početku treće sezone. Ona je jedini ženski član detektivskog tima.

Glumačka postava uredi

 
Glavni likovi serije Whitechapel, s lijeva na desno: Ray Miles, Joseph Chandler, Edward Buchan

Glavni likovi uredi

  • Rupert Penry-Jones kao DI Joseph Chandler, čudljivi šef Whitechapelskog Odjela za ubojstva. Iako isprva nije u najboljim odnosima sa svojim timom, s vremenom se uspijevaju naviknuti jedni na druge i uspostavljaju prisniji odnos. Boluje od opsesivno-kompulzivnog poremećaja koji mu često stvara probleme na poslu.
  • Phil Davis kao DS Ray Miles, raniji voditelj tima Whitechapelskog Odjela za ubojstva kojemu Chandler postaje nadređeni. Miles je pomalo nervozan, ne tolerira gubljenje vremena i naglašeno je ciničan, ali izrazito sposoban i iskusan policajac. Isprva ima otežan odnos s Chandlerom, kojeg smatra nesposobnim, ali kasnije postaju najbolji prijatelji.
  • Steve Pemberton kao Edward Buchan, pomalo nespretni, ali sposoban amaterski detektiv koji se bavi poviješću kriminala. Buchan je bio vodič kroz lokacije Trbosjekovih ubojstava, ali i voditelj emijsija o povijesti kriminala. Isprva radi kao vanjski suradnik koji svojim znanjem povijesti i logikom povezivanja pomaže Chandleru, a kasnije postaje šef arhiva Chandlerova odjela. Miles ga smatra nesposobnim amaterom, ali kasnije im se odnos poboljšava.

Sporedni likovi uredi

  • Sam Stockman kao DC Emerson Kent, jedan od članova Chandlerova tima. Kent je najmlađi član tima i jedini koji je u timu bio tijekom sve tri sezone. U drugoj sezoni ga je rad na slučaju gotovo koštao života, kada su ga Jimmy i Johnny Kray napali i ozlijedili mu kralježnicu.
  • George Rossi kao DC John McCormack, jedan od članova Chandlerova tima. McCormack je isprva bio privržen Milesu, ali je kasnije poboljšao odnos i s Chandlerom. Prilikom rada na slučaju Kray, počinio je samoubojstvo.
  • Hannah Walters kao DC Megan Riley, jedina ženska članica Chandlerova koja dolazi u trećoj sezoni kao zamjena za McCormacka. Iako u muškom društvu, brzo se uklopila u tim.
  • Johnny Harris kao DC Sanders, član Chandlerova tima koji se pojavljuje u prvoj sezoni. Iako se nije pojavio u drugoj i trećoj sezoni, njegov odlazak nije objašnjen.
  • Ben Bishop kao DC Finlay Mansell, novi član Chandlerova tima koji dolazi na početku druge sezone kao zamjena za Sandersa. Mansell je bio blizak McCormackov prijatelj, zbog čega ga je njegova smrt možda i najviše pogodila.
  • Christopher Fulford kao DC Fitzgerald, Milesova desna ruka prije i nakon Chandlerova dolaska i član tima u prvoj sezoni. Jedini se nije prilagodio na Chandlerov dolazak tako da je tijekom slučaja Trbosjek odao podatke, što ga je koštalo čina. Degradiran je u običnog policajca koji je radio u Whitechapelskoj postaji. U drugoj sezoni je sudjelovao s Krayjevima u pokušaju ubojstva Chandlera i Milesa, zbog čega je završio i zatvoru.
  • Claire Rushbrook kao Dr. Caroline Llewellyn, patologinja Odjela za ubojstva. Dr. Llewellyn je izrazito sposobna patologinja čiji zaključci dosta često pomažu Chandleru i Milesu da riješe slučaj.
  • Alex Jennings kao zapovjednik Anderson, Chandlerov šef, prijatelj i mentor, zapovjednik policije. Nije se pojavljivao u trećoj sezoni.

Pregled likova i glumaca uredi

Sezona Šef odjela
(Detective Inspector)
Glavni detektiv
(Detective Sergeant)
Članovi tima
(Detective Constable)
Patolog
1. Joseph Chandler
(Rupert Penry-Jones)
Ray Miles
(Phil Davis)
Edward Buchan2
(Steve Pemberton)
Emerson Kent
(Sam Stockman)
John McCormack
(George Rossi)
Sanders
(Johnny Harris)
Fitzgerald1
(Christopher Fulford)
Dr. Caroline Llewellyn
(Claire Rushbrook)
2. Finlay Mansell
(Ben Bishop)
3. Megan Riley
(Hannah Walters)
Nitko
4.
1 U drugoj sezoni, Fitzgerald je degradiran u običnog policajca zbog odavanja podataka. Zadnje pojavljivanje imao je u drugoj epizodi druge sezone.
2 Tijekom prve dvije sezone, Buchan je bio samostalni povjesničar kriminala koji je Chandleru i Milesu pomagao kao vanjski savjetnik, a u trećoj sezoni je, kao član tima, postao šef arhive, ali nikada nije dobio čin.

Epizode uredi

Whitechapel, iako je sniman u standardnom formatu od 45 minuta, ima karakter mini-serije zbog malog broja međusobno povezanih epizoda koje sačinjavaju jednu sezonu. Dosad su emitirane 3 sezone s ukupno 12 epizoda. Prve dvije sezone sadržavale su tri međupovezane epizode koje su se bavile različitim slučajevima. Treća sezona donijela je do promjene u serijalizaciji, iako je vremenski format ostao isti. Treća sezona sastojala se od 6 epizoda, a podijeljena je u tri slučaja koji su bili prikazani kroz dvije epizode. Tako je samo svaki par epizoda bio direktno međupovezan, dok su dva para međusobno imala vezu i vremenski kontinuitet, ali nisu direktno međupovezane. Isti je princip primijenjen i u četvrtoj sezoni.

Kritike uredi

Whitechapel je premijerno prikazan 2. veljače 2009. godine na ITV-u u 21:00, a gledalo ga je ukupno 8.13 milijuna ljudi.[7] Recenzija časopisa Leicester Mercury opisala je seriju na sljedeći način: "[Ona je] 'Life on Mars', bez putovanja kroz vrijeme. (...) 'Whitechapel' je nedostatak originalnosti nadomjestio atmosferom i entuzijazmom."[8]

Nakon što je 9. veljače 2009. emitirana i druga epizoda, Andrew Billen, iz časopisa The Times, rekao je kako mu se serija sve više i više sviđa, dodavši sljedeće: "postepeno, serija nas sve pretvara u ripperologe kako se Jackova 'kanonska' ubojstva odvajaju od onih koje je zapravo počinio. Sve je u najgorem mogućem ukusu i krvavoj zabavi."[9] Na IMDb-u, serija drži visoku ocjenu od 8.0/10,[10] dok na stranici TV.com drži još višu ocjenu, 8.6/10, uz opis "Great".[11] Stranica Metacritic dala je je seriji ocjene 75/100 za prvu te 69/100 za drugu sezonu, uz opis "generally favourable".[12][13]

Ipak, The Daily Telegraph je bio znatno manje impresioniran, opisavši seriju na sljedeći način: "Premisa je tanka, scenarij imbecilan, gluma na autopilotu, a režija bez imalo sjaja i napetosti."[14]

Referecne uredi

  1. Whitechapel Press Pack. ITV. str. 18–19. 
  2. „'Whitechapel to return to TV'”. Pristupljeno 13.10. 2009. 
  3. http://www.itv.com/presscentre/pressreleases/programmepressreleases/whitechapelrecommissioned/default.html
  4. Munn, Patrick (24. 9. 2012.). „ITV1 Renews ‘Whitechapel’ For Fourth Season”. TVWise. Arhivirano iz originala na datum 2014-02-23. Pristupljeno 24. 9. 2012. 
  5. Penry Jones, Rupert (November 16, 2013). „Sorry to be the bearer of bad news everyone but ITV don't want any more Whitechapel. That's all folks x”. Personal Twitter Account. Pristupljeno November 16, 2013. 
  6. McGarry, Lisa (25. 3. 2008.). „Whitechapel Coming To ITV”. Unrealitytv.co.uk. Pristupljeno 10.02. 2009. 
  7. Wilkes, Neil (3.2. 2009). „ITV Ripper drama grabs 8.1m”. Arhivirano iz originala na datum 2009-02-15. Pristupljeno 10.2. 2009. 
  8. Clay, Jeremy (3.2. 2009). „TV review: Whitechapel”. Leicester Mercury. Arhivirano iz originala na datum 2009-02-15. Pristupljeno 10.2. 2009. 
  9. Billen, Andrew (10.2. 2009). „The Princess and the Gangster; Who Do You Think You Are?; Whitechapel”. The Times (UK). Pristupljeno 10.2. 2009. 
  10. [1]
  11. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2012-03-01. Pristupljeno 2012-03-18. 
  12. „Whitechapel : Season 1”. Pristupljeno 13 November 2013. 
  13. „Whitechapel : Season 2”. Pristupljeno 13 November 2013. 
  14. „Telegraph.co.uk”. [mrtav link]

Eksterni linkovi uredi