Walking Tall (film, 1973)

Walking Tall
Režija Phil Karlson
Scenario Mort Briskin
Stephen Downing
John Michael Hayes (uncredited)
Uloge Joe Don Baker
Elizabeth Hartman
Muzika Walter Scharf
Fotografija Jack A. Marta
Montaža Harry W. Gerstad
Studio Bing Crosby Productions
Distribucija Cinerama Releasing Corporation
Datum(i) premijere
22. februar 1973 (1973-02-22)
Trajanje 125 min.
Zemlja  SAD
Jezik engleski
Budžet 500.000 $
Bruto prihod 23 mil. $[1]
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Walking Tall Part 2 (1975)

Walking Tall (sh. Hodati uspravno), u Jugoslaviji prikazan pod naslovom Šerif iz države Tennessee je američki akcijski film snimljen 1973. godine u režiji Phila Karlsona. Temelji se na stvarnim događajima, koji su se nekoliko godina ranije zbili u Okrugu McNairy u saveznoj državi Tennessee, čiji se šerif Buford Pusser sukobio sa tamošnjim organiziranim kriminalom. U filmu njegov lik tumači Joe Don Baker, a radnja prikazuje kako se, zgađen korupcijom, kandidira i pobjeđuje na izborima za šerifa, ali kako svojim nastojanjem da okrug očisti od kocke i prostitucije kriminalce potakne da ga pokušaju likvidirati, pri čemu gine njegova supruga (čiji lik tumači Elizabeth Hartman).

Phil Karlson je deceniju i pol ranije u klasičnom true crime filmu The Phenix City Story obradio slične događaje u Alabami. U Walking Tall, koji je snimljen sa skromnim budžetom, također se inzistiralo na autentičnosti, pa je sam Pusser služio kao tehnički savjetnik, a neki od njegovih prijatelja i poznanika se nakratko pojavljivali u filmu. Vlasti Okruga McNairy su izričito zabranili snimanje filma na njegovoj teritoriji, a što su, pak iskoristili vlasti susjednog Okruga Chester. Film se prije premijere smatrao B-produkcijom, a kritičari prema njemu uglavnom nisu imali naklonosti, zamjerajući mu preveliku količinu nasilja i nedostatak suptilnosti. Usprkos svega toga, Walking Tall je na iznenađenje mnogih postigao izuzetnu gledanost, a dotle uglavnom nepoznati Baker postao velika zvijezda. Walking Tall je ubrzo u Hollywoodu potakao trend snimanja tzv. hixploitation filmova, smještenih u milje ruralnog američkog Juga, a sa vremenom je stekao i svojevrsni kult status.

Pusser, kome su producenti namjeravali ponuditi ulogu u nastavku, je sljedeće godine poginuo u prometnoj nesreći, a Baker je odbio nastup. Umjesto toga su snimljeni nastavci Walking Tall Part 2 i Walking Tall: Final Chapter gdje je Pusserov lik tumačio Bo Svensson. Godine 2004. je, pak, snimljen remake pod naslovom Walking Tall gdje je naslovnu ulogu tumačio Dwayne the Rock Johnson.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi