Vlada Federacije Bosne i Hercegovine

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je izvršni organ Federacije Bosne i Hercegovine i ima sve izvršne nadležnosti osim onih predviđenih za predsjednika Federacije i potpredsjednike Federacije.

Sjedište Vlade Federacije je u Sarajevu, a ministarstva su razmještena još i u Mostaru.

Sazivi

uredi
  1. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića, izabrana 31. aprila 1994. godine;
  2. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Izudina Kapetanovića, izabrana 31. januara 1996. godine;
  3. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Edhema Bičakčića, izabrana 18. decembra 1996. godine;
  4. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Alije Behmena, izabrana 12. marta 2001. godine;
  5. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Ahmeta Hadžipašića, izabrana 14. februara 2003.godine;
  6. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Nedžada Brankovića, izabrana 30. marta 2007. godine;
  7. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Mustafe Mujezinovića, izabrana 25. juna 2009. godine;
  8. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića, izabrana 17. marta 2011. godine;
  9. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, izabrana 11. februara 2015. godine;[n 1]

Nadležnosti

uredi

Prema Ustavu Federacije Bosne i Hercegovine,[1] ustanovljena je podjela izvršnih nadležnosti između predsjednika Federacije, potpredsjednika Federacije, premijera, zamjenika premijera i ministara.

Premijer je nadležan za : provođenje politike i izvršavanje zakona federalne vlasti, uključujući osiguravanje izvršavanja odluka sudova Federacije; predlaganje smjenjivanja predsjednika Federacije; predlaganje i davanje preporuka iz oblasti zakonodavstva i pripremanje proračunskih prijedloga Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

Zamjenici premijera nadležni su za : vršenje dužnosti ministra; pomaganje premijeru u provođenju politike i izvršavanju zakona; odlučivanje da li će zatražiti mišljenje Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i vršenje dužnosti premijera kad ovaj nije u mogućnosti da obavlja svoju funkciju ili kada je mjesto premijera upražnjeno dok novi premijer ne preuzme funkciju.

Svaki ministar je nadležan za : provođenje federalne politike i izvršavanje federalnih zakona iz okvira nadležnosti svog ministarstva ili izvršavanja zadataka koje mu odredi premijer; rukovođenje, koordiniranje i nadziranje aktivnosti svog ministarstva; izdavanje uputstava, instrukcija, naredaba i donošenje propisa; pomaganje premijeru u provođenju federalne politike i izvršavanju zakona Federacije Bosne i Hercegovine itd.

Sastav

uredi

Vladu Federacije čine predsjednik Vlade (premijer) i šesnaest ministara. Osam ministara su Bošnjaci, pet ministara Hrvati i tri ministra Srbi. Jednog ministra iz reda Ostalih može imenovati premijer iz kvote najbrojnijeg konstitutivnog naroda. Iz reda ministara imenuju se dva zamjenika premijera iz različitih konstitutivnih naroda u odnosu na predsjednika.

Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, uz suglasnost oba potpredsjednika, imenuje Vladu nakon konzultacija s premijerom ili kandidatom za premijera. Vlada je izabrana ako njeno imenovanje većinom glasova potvrdi Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Vlada se može smijeniti odlukom predsjednika Federacije uz suglasnost potpredsjednika (na prijedlog premijera) ili izglasavanjem nepovjerenja u svakom od domova Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. [1]

Povezano

uredi

Napomene

uredi


Izvori

uredi
  1. 1,0 1,1 Ustav Federacije Bosne i Hercegovine (s amandmanima I - CIX)

Vanjske veze

uredi


Greška u referenci: Oznake <ref> postoje za skupinu imenovanu kao "n", ali nema pripadajuće oznake <references group="n"/>