Viktorik, Fuscijan i Gencijan

Sveti Viktorik, (Victoricus, Victorice, Victoric), Fuscijan (Fuscian, Fulcian, Fulcien, Fuscien) i Gencijan (Gentian, Gentien) (? - 287 / 303) su trojica kršćanskih mučenika koje slavi Katolička crkva. Njihov dan slave je 11. decembar.

Sveti Viktorik, Fuscijan i Gencijan

Sveti <<cephalophores>>, (sveti Ache i Acheul) prikazani u zapadnom ulazu u Amiensku katedralu.
Umro/la ~ 287 / 303
Štuje se u Rimokatolička crkva
Kalendar svetaca 11. decembar

Prema predaji su Viktorik i Fuscijan bili misionari poslani iz Rima u današnji Thérouanne da propovijedaju kršćanstvo narodu zvanom Morini. Bili su sljedbenici Svetog Kventina i Krispina i Krispinijana. Kraj današnjeg Amiensa su sreli Gencijana koji ih je upozorio kako se kršćani progone i ubijaju zbog njihove vjere. Gencijana je potom uhapsio rimski guverner Rikcije Var i ispitivao o tome gdje su Viktorik i Fuscijan; kada mu je Gencijan to odbio reći, dao ga je pogubiti odrubljivanjem glave. Kasnije je guverner Viktorika i Fuscijana dao dovesti u Amiens, gdje ih je također pogubio. Međutim, njih dvojica su, prema Zlatnoj legendi ustali i noseći glave u rukama, hodali dvije milje od gubilišta. Na kraju su sva tri mučenika sahranjena u današnjem mjestu Saint-Fuscien.

tombeau des 3 martyrs
Fuscien, Gentien et Victoric
Fuscijan , Gencijan i Viktorik
-
(XIIIe siècle)
(église de Sains-en-Amiénois)
Sveti Fuscijan , Viktorik i Gencijan
portail de Saint Firmin (Amiensku katedralu)
(4ième statue en partant de la gauche = Fuscijan)

Reference

uredi

Eksterni linkovi

uredi

Napomene

uredi
  1.   The Golden Legend or Lives of the Saints as Englished by William Caxton (Vol. One). Reprinted. (Bryn Mawr: Bryn Mawr College, 1973), 130.
  2.   James J. Rorimer, The Metropolitan Museum of Art Bulletin, Vol. 31, No. 10. (Oct., 1936), 201.