Vena (lat. vena) je svaka krvna žila koja krv prenosi prema srcu. Njihova uloga je da krv koja je izvršila stanično disanje odvede u srce. Ta krv je zapravo siromašna kisikom ali bogata otpadnim tvarima i ugljikovim dioksidom. Uz arterije i kapilare čine dio krvožilnog sustava. Najveće vene su gornja i donja šuplja vena. Važno je znati da ne teče svim venama venska krv, nego se to događa samo u velikom optoku krvi.

Presjek vene sa zaliscima

U velikom optoku krvi, krv koja je izvršila izmjenu respiracijskih plinova i hranidbenih tvari i time postala deoksigenirana krv venama teče i ulazi u desnu pretklijetku srca.

U malom optoku krvi venama iz pluća u srce teče arterijska krv koja se još naziva oksigenirana krv. Plućne vene se ulijevaju u lijevoj pretklijeci srca.

Podjela uredi

  • Gornja šuplja vena (lat. vena cava superior)
  • Donja šuplja vena (lat. vena cava inferior)
  • Plućne vena (lat. vena pulmonalis)
  • Velike vene
  • Male vene
  • Venule

Sve gore navedene vene, osim plućne vene vode prema desnoj pretklijetci srca.

Gornja šuplja vena je velika vena koja krv iz glave, vrata i gornjih ekstremiteta vraća u desnu pretklijetku srca.

Donja šuplja vena je velika vena koja prima deoksigeniranu krv iz donjih udova, karlice i abdomena te je ulijeva u desnu pretklijetku srca.

Plućne vene su četiri vene koje vode arterijsku krv iz pluća u lijevu pretkljetku srca. Iako u njoj teće arterijska krv, zove se vena jer vodi prema srcu.

Velike vene su sve vene koje povezuju male vene s velikom i malom šupljom venom .

Male vene su vene veće od venula i manje od velikih vena. Povezuju ih.

Venule su najmanje vene. One su povezane s kapilarama od kojih dobivaju deoksigeniranu krv. Tu krv vode prema malim i velikim venema.

Građa uredi

U venama se nalaze venski zalisci. Oni su ključni za usmjeravanje krvi prema srcu. Osim toga, oni spriječavaju nakupljanje krvi u donjim djelovima tijela zbog gravitacije.

Spoljni linkovi uredi