Valpovački godišnjak

Valpovački godišnjak je godišnjak koji od 1996. godine izdaje Ogranak Matice hrvatske u Valpovu, a uređuje ga tajnik Ogranka Stjepan Najman. Od prvog do 26. broja (2021) objavljeno je i javnosti predstavljeno mnoštvo zanimljivih tema iz bogate baštine Valpova i Valpovštine. Zato je ta vrijedna zavičajna publikacija postala svojevrsna enciklopedija Valpovštine.

Valpovački godišnjak


Glavni urednik

Stjepan Najman

Kategorija

zavičajni godišnjak

Izlazi

godišnje (svakog lipnja),
zadnji broj 26 (za 2021)

Izdavač

Ogranak Matice hrvatske u Valpovu [1]
Cijena 30 kuna
Broj stranica oko 200

Prvi broj

1996.

Tematika uredi

Među člancima o kulturnoj i spomeničkoj baštini, prošlosti i sadašnjosti društvenog, kulturnog, vjerskog, školskog i sportskog života stanovnika ovoga kraja, obrađen je i popriličan broj do sada slabo istraženih i gotovo nepoznatih tema vezanih uz Valpovštinu, a pisano je i o suvremenim događanjima.

Autori uredi

Za "Valpovački godišnjak" pišu uglavnom amateri i ljubitelji baštine iz svih mjesta Valpovštine, no u svakom se broju nađe i pokoji članak stručnjaka: povjesničara, biologa, muzikologa i drugih koji istražuju baštinu Valpovštine. Vrijednost objavljenih priloga očituje se i u tome što Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu svake godine u svoj katalog zasebno uvrsti po nekoliko kvalitetnih članaka iz svakog "Godišnjaka".

Ocjena sadržaja uredi

"Tekstovi su pisani znanjem i srcem te gotovo nikada ne otkliznu u patetiku svojstvenu nekim regionalnim izdanjima sličnog tipa", rečenica je iz prikaza jedoga od "Valpovačkih godišnjaka" u "Vijencu", novinama Matice hrvatske.

Statistika "Valpovačkog godišnjaka" uredi

U prvih 18 brojeva uvršteno je:

  • članaka: 528
  • autora: 137
  • slika i ilustracija: 5.062
  • ukupno stranica: 3617

Izvori uredi