I Hired a Contract Killer

(Preusmjereno sa stranice Unajmio sam plaćenog ubicu)

I Hired A Contract Killer (sh. Unajmio sam plaćenog ubicu) je film koji je režirao, producirao i napisao finski režiser Aki Kaurismäki 1990. godine. To je finsko-britansko-nemačko-švedska koprodukcija, u kojoj glumi francuski glumac Jean-Pierre Léaud. U filmu se takođe pojavljuje Joe Strummer kao gitarista[3].

I Hired a Contract Killer
PrijevodUnajmio sam plaćenog ubicu
RežijaAki Kaurismäki
ProdukcijaAki Kaurismäki
ScenarioAki Kaurismäki
UlogeJean-Pierre Léaud
Margi Clarke
Kenneth Colley
MuzikaRoberto Pla
Joe Strummer
Premijera12. 10. 1990 (1990-10-12)
Jezikengleski
finski
Trajanje79 min.
Država Finska
 Ujedinjeno Kraljevstvo
 Švedska
 Njemačka
 Francuska[1]
Kompanija
StudioVillealfa Filmproductions
Svenska Filminstitutet
DistributerFinnkino
Budžet£800,000[2]
Tehnička ekipa
FotografijaTimo Salminen
I Hired a Contract Killer na Internet Movie Database

Zaplet filma o čoveku koji unajmljuje ubicu, ali kasnije pokušava da poništi dogovor, takođe se koristi u poznatijem američkom filmu Bulworth iz 1998. godine.[4]

Radnja uredi

Henri Boulanger je sredovečni Francuz koji vodi jednoličan i usamljeni život u Londonu. Jednog dana dobija obaveštenje da je, uprkos petnaest godina radnog staža dobio otkaz sa svog kancelarijskog posla u londonskom vodovodu, jer vlada želi da privatizuje posao, a stranci prvi dobijaju otkaz.

Bez posla ili prijatelja, Henri odlučuje da okonča svoj život, ali njegovi pokušaji da se obesi i spali u rerni propadaju. Jednog dana, Henri nailazi na priču u novinama o plaćenim ubicama, nakon čega odlazi u bar da ih upozna. Oni pristaju da urade posao u roku od dve sedmice i kažu mu da ih kontaktira na vreme ako se predomisli, iako ih Henri uverava da neće.

U međuvremenu, dosađujući se dok čeka ubicu, Henri ostavlja poruku na svojim vratima da je otišao u pab. Tamo se slučajno susreće sa Margaret, ženom koja prodaje cveće, i njih dvoje odmah započinju razgovor i planiraju da se sretnu u budućnosti. Nakon što se vrati i shvati da je ubica bio tamo, odmah se sakriva u svoj stan. Ubica provaljuje u stan, ali Henri beži i odlazi kod Margaret.

Kod Margaret, Henri priznaje da se zaljubio u nju, zbog čega više ne želi da umre. Margaret ga savetuje da poseti bar kako bi otkazao narudžbu i odlučuje da ode u Henrijev stan po njegove stvari, misleći da je sigurna jer je ubica ne poznaje. Međutim, Henri otkriva da je bar srušen; Margaret iz nekog razloga ne dolazi do njegovog stana, a ubica je prati na povratku u njen stan. Međutim, on je ne prati u lift, već se vraća kući, gde ima krvavi napad kašlja.

Vrativši se kod Margaret, Henriju je ponestalo cigareta i odlučuje da ode do prodavnice na uglu. U međuvremenu, ubica silom ulazi u Margaretin stan; uprkos njenim pokušajima da negira bilo kakvu povezanost s Henrijem, on joj preti svojim pištoljem i prisiljava je da čeka Henrijev povratak s njim. Nakon što čuje korake, ubica planira da krene, ali Margaret ga onesvesti. Margaret i Henri beže iz stana i iznajmljuju sobu u hotelu, gde mu Margaret predlaže da ode do policijske stanice da objasni situaciju, nakon čega njih dvoje vode ljubav.

U međuvremenu, oporavljenom ubici doktor kaže da ima rak i da mu je preostalo još samo jedan do dva meseca života, ali on odlučuje da je to dovoljno vremena da ubije Henrija. Vrativši se u hotel, Henri se budi i otkriva da je Margaret otišla. Izlazi u pab, gde ugleda dvojicu ubicinih radnika. Prati ih iz paba u draguljarnicu, gde otkriva da je pljačkaju. Draguljar pokušava da uzme pištolj, ali on opali, ubijajući ga. Pomoćnici stavljaju pištolj u Henrijeve ruke i beže. Henri brzo odlazi i baca pištolj.

Margaret odlazi u pab da prodaje cveće gde se igrom slučaja sreće sa ubicom. Pokušava da ga nagovori da odustane od ubistva, ali ubica joj govori da svi moraju umreti u nekom trenutku. Vraćajući se u hotel, recepcioner predaje Margaret pismo, u kojem se pretpostavlja da Henri opisuje svoj plan da se ubije skakanjem pod voz, ali ni to ne uspeva. Ubica prati Margaret do hotela i ubija recepcionera.

Margaret odlazi u francuski restoran gde ima iznenadni susret sa Henrijem, koji je tamo našao posao. Njih dvoje odlučuju da pobegnu iz države. Margaret odlazi da spakuje svoje stvari i kupi karte i njih dvoje se sastaju na stanici. U međuvremenu, policija hvata dvojicu kriminalaca dok prodaju nakit - Henri je stoga proglašen nevinim. Međutim, upravo kada se Henri sprema da izađe, ubica ulazi, rešen da završi posao. Henri beži iza restorana, ali ubica onesvesti Henrijevog poslodavca i sustigne ga. On kaže Henriju da će uskoro umreti, ali da će mu to konačno doneti mir, jer smatra da je život razočaravajuć. On uperi pištolj u Henrija i oprosti se od njega, ali iznenada uperi pištolj u sebe i povuče okidač. Henri odlazi i dok prelazi ulicu, umalo ga ne udari taksi - nijedan drugi nego onaj u kom se vozi Margaret.

Nešto kasnije, Henrijev poslodavac, oporavljen, stoji kraj prozora u restoranu dok čisti naočare.

Uloge uredi

Priznanja uredi

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi